ISTORIJSKA POSETA: U Srbiju prvi put dolazi direktor FBI
Foto: Reuters

Džejms Komi kod premijera Srbije

ISTORIJSKA POSETA: U Srbiju prvi put dolazi direktor FBI

Društvo -
Jedna od tema razgovora biće i otvaranje regionalne kancelarije Federalnog istražnog biroa u Beogradu. Očekuje se unapređenje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala

BEOGRAD - Džejms Komi, direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), sutra dolazi u posetu Beogradu.Ovo će biti istorijska poseta budući da nijedan šef FBI nikad nije dolazio u Srbiju. Komi će se sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Borba protiv terorizma

Kako Kurir saznaje, jedna od tema biće i razmatranje mogućnosti da FBI otvori regionalnu kancelariju u Beogradu kako bi se dodatno unapredila saradnja u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.- Na sastanku će se, svakako, razgovarati i o borbi protiv terorizma, kao i operativnoj razmeni podataka i spremnosti Srbije na saradnju sa FBI u suzbijanju svih vidova kriminala, poput trgovine ljudima, narkoticima i oružjem. Trebalo bi da bude reči i o nastavku pomoći u obuci kadrova iz Srbije na Akademiji FBI i na specijalističkim antiterorističkim kursevima, te u programima obuke za spasavanje i oslobađanje talaca - kaže izvor Kurira iz MUP Srbije.

Prvi premijer Srbije koji će ugostiti glavnog čoveka FBI... Aleksandar Vučić
Prvi premijer Srbije koji će ugostiti glavnog čoveka FBI... Aleksandar Vučić

Šef FBI će se, osim s Vučićem, sastati i s ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, čijem se pozivu i odazvao, kao i s komandantom Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Spasojem Vulevićem.Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, ocenjuje da će ova značajna poseta unaprediti saradnju između naših službi bezbednosti i FBI.

Korisno za nas

- Pretpostavljam da će glavna tema biti terorizam i organizovani kriminal, pre svega borba protiv trgovine narkoticima. Mi u vezi s tim već imamo dosta dobru saradnju sa FBI i rezultati su vidljivi - kaže Dragišić.Govoreći o mogućnosti otvaranja kancelarije FBI u Srbiji, sagovornik Kurira kaže da bi to bilo prilično korisno za našu državu jer bismo imali globalni pregled onoga što se u svetu dešava.- Srbija bi podizanjem saradnje na taj najviši nivo postala mnogo bezbednija zemlja - zaključuje on.

O KomijuSUPROTSTAVIO SE BUŠU- za šefa FBI izabran sredinom 2013.- 11. direktor u 107 godina dugoj istoriji FBI- profesor prava na univerzitetu Kolumbija- bio zamenik američkog državnog tužioca- postao poznat kad se 2004. suprotstavio predsedniku Džordžu Bušu i programu elektronskog praćenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track