Najnovije vesti

SPASEN IZ JEMENA: Muhedin Gegić sa četvoro dece doputovao u Beograd
Foto: Nebojsa Mandic

Sleteo noćas na "Nikolu Teslu"

SPASEN IZ JEMENA: Muhedin Gegić sa četvoro dece doputovao u Beograd

Društvo
Sledeća stanica je Tutin gde ga čekaju sestre, a očekuje da će ponovo biti sa svojom ženom, poreklom Jemenkom, za mesec-dva. Ona je ostala u toj ratom zahvaćenoj zemlji da se brine o bolesnoj majci

BEOGRAD - Državljanin Srbije Muhedin Gegić je sa četvoro dece noćas doputovao u Beograd na Aerodrom "Nikola Tesla".

Gegić je sa decom preko Moskve uspešno evakuisan iz ratom zahvaćenog Jemena.Oni su sinoć doputovali u Beograd, gde ih je na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekala delegacija Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Gegić je istakao da mu je najveću pomoć pružio otpravnik poslova u srpskoj ambasadi u Abu Dabiju Miloš Perišić, kome se zahvalio. Kako je Gegić rekao, on sada putuje u Tutin gde ga čekaju sestre, a očekuje da će ponovo biti sa svojom ženom, poreklom Jemenkom, za mesec ili dva. Ona je ostala u toj ratom zahvaćenoj zemlji kako bi brinula o bolesnoj majci.

Gegić je sa suprugom i četvoro maloletne dece živeo u gradu Taizu na jugu Jemena, gde je u toku vazdušna operacija Saudijske Arabije protiv šiitskih pobunjenika Huta.Muhedin Gegić u oktobru prošle godine je prvi put pokušao da ode iz Jemena, ali zbog određenih komplikacija to nije bilo moguće.Kada je krajem marta u Jemenu izbio rat, Gegić je stupio u kontakt sa srpskom ambasadom u Adis Abebi, koja je na sve načine pokušavala da organizuje evakuaciju uz saradnju sa ambasadama na Bliskom istoku.

Kako je tada rekao za RTS, u Taizu se više nije osećao bezbedno zbog sve žešćih sukoba, pa je sa decom iz tog grada pobegao u prestonicu Sanu. Najveći problemi prilikom evakuacije iz Jemena bile su izlazne vize za njegovu decu. Ona su tretirana kao stranci, iako im je majka Jemenka, jer se u toj zemlji državljanstvo dobija po očevom poreklu. Saudijska Arabija počela je, zajedno sa saveznicima, 26. marta vazdušne udare u Jemenu, kako bi odbranila vladu predsednika Abdrabe Mansura Hadija od napredovanja Huta.(Tanjug/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...