Usvojena lista za izbor članova Nacionalnog prosvetnog saveta
Foto: Nebojša Mandić

Skupštinski odbor za obrazovanje

Usvojena lista za izbor članova Nacionalnog prosvetnog saveta

Društvo -
Iako je predlog SANU bio neregularan, Odbor usvojio je listu kandidata za izbor članova Nacionalnog prosvetnog saveta

BEOGRAD - Skupštinski Odbor za obrazovanje usvojio je danas zbirnu listu kandidata za izbor članova Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) na kojoj je i predlog Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) koji je, kako je ocenjeno, neregularan jer je predložen samo jedan kandidat, iako je Odbor više puta tražio ime još jednog kandidata.

Predsednica Odbora za obrazovanje, nauku tehnološki razvoj i informatičko društvo Aleksandra Jerkov rekla je da je nakon dopisa skupštinskog Odbora u kome se ukazuje da je potrebno da se dostavi predlog još jednog kandidata za NPS, SANU to odbio da uradi.

Prema proceduri, predlagači su dužni da dostave imena više od jednog kandidata za izbor člana NPS. Aleksandra Jerkov je objasnila da su Matica srpska i Društvo istoričara, uvažavajući sugestije odbora, naknadno dostavili imena još po jednog kandidata. Kako je navela, SANU je u svom dopisu naveo da neće menjati odluke koje je donelo prethodno rukovodstvo, kao i da je SANU samostalna ustanova i da ne može da menja svoje odluke pod uticajem države. Aleksandra Jerkov je objasnila da SANU već ima dva člana u NPS kojima nije istekao mandat.

Zbirna lista kandidata za NPS sa biografijama i izveštajem Odbora biće upućena Skupštini Srbije uz napomenu da se usvoji po hitnoj proceduri s obzirom da je mandat pojedinim članovima NPS istekao 18. marta. Za izbor 21 člana u NPS prijavljeno je 57 kandidata. NPS je telo koje se bavi unapređjivanjem kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track