(VIDEO) KAKO NAS VIDE SA STRANE: Amerikanci objašnjavaju mržnju između Srba i Hrvata!
Foto: Priintscreen Youtube

Objektivno?

(VIDEO) KAKO NAS VIDE SA STRANE: Amerikanci objašnjavaju mržnju između Srba i Hrvata!

Društvo -
"Ukratko, Hrvati i Srbi se mrze zbog stotina godina konflikta, ratova i različite religijske ideologije. Čini se, nažalost, da se taj konflikt nastavlja", zaključuju američki novinari

Ekipa Amerikanaca, koja stoji iza kanala "TestTube", objavila je "informativno-edukativni" video u kom objašnjavaju odnos Hrvatske i Srbije, tačnije zašto se mrzimo.

"Od religijskih konflikata do sporova oko granica, Hrvatska i Srbija se decenijama sukobljavaju. Otkrivamo šta se krije iza tog animoziteta i zašto se ove zemlje mrze", stoji u opisu videa.

Neće se, kako navode, u svom izlaganju previše fokusirati na geografske aspekte priče, već kreću od činjenice da su Hrvati i Srbi "narodi istočne Europe koji vekovima žive jedni pored drugih", ali jedni su većinom pravoslavci, dok su drugi katolici.

Spominju i nastanak Jugoslavije, kralja Aleksandra, Nemce, naciste, marionetsku državu, najnoviji rat, proglašenje hrvatske nezavisnosti, optužbe za genocid...

A iz nekog razloga su, u nastojanju da slikom poprate objašnjenje, u video stavili fotografije Beograda i Splita, pa se iz konteksta može zaključiti da ta dva grada predstavljaju glavne gradove Srbije i Hrvatske.

"Danas se spore čak i oko zajedničke granice, reke Dunava", navodi pri kraju voditeljka, pa zaključuje:

"Ukratko, Hrvati i Srbi se mrze zbog stotina godina konflikta, ratova i različite religijske ideologije. Čini se, nažalost, da se taj konflikt nastavlja", zaključuje ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track