PRETI ZARAZA U TIRŠOVOJ: Čistačice deci nose hranu i odnose leševe!
Foto: Marina Lopičić

Skandal

PRETI ZARAZA U TIRŠOVOJ: Čistačice deci nose hranu i odnose leševe!

Društvo -
Po novom aneksu ugovora, osim što čiste toalete i skupljaju prljav veš, spremačice nose krv na analize, raznose lekove i odvode bolesnike u druge ustanove

BEOGRAD - Život pacijenta neretko zavisi i od analiza krvi, a u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj uzorke na ispitivanja nose čistačice koje su samo koji minut ranije ribale fekalije u ve-ceu ili su nosile leševe u kapelu!Zbog nestručnog rukovanja mogućnost da bakterije završe u tim bočicama uvek je prisutna, što umnogome zbog pogrešnih rezultata može kasnije otežati lečenje bolesnika. A kad se navedenom pridoda da su te iste spremačice po novom aneksu ugovora zadužene i za prosipanje i pranje noćnih posuda, skupljanje prljavog veša, čišćenje i pranje hodnika, terasa, posuđa, frižidera, lekarskih i bolesničkih prostorija, ne bi trebalo da čudi ako dođe do zaraze u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se leče najmlađi! U opisu posla im je i da serviraju hranu i pomažu sestrama u donošenju lekova, pa i nošenju i vođenju bolesnika u druge službe ili ustanove. Toliko je mogućnosti da, ni krive ni dužne, naprave veliku opasnost! I više je nego jasno da osoba koja pola dana provede radeći s jakim, otrovnim sredstvima za dezinfekciju sanitarija ne može kasnije da nosi osetljive uzorke krvi.

Dokaz... Aneks ugovora koji su spremačice morale da potpišu
Dokaz... Aneks ugovora koji su spremačice morale da potpišu

A sve ovo se dešava, kako Kurir saznaje, zbog finansijskih rezova na klinici, pa je kvalifikovano osoblje koje je bilo zaduženo za rukovanje laboratorijskim uzorcima otpušteno!Međutim, u Tiršovoj tvrde da nema mesta panici.- Mogućnost kontaminacije biološkog uzorka ili okoline kroz koju se pomoćni radnik kreće svedena je na minimum, s obzirom na to da se uzorci uzimaju u sobi za intervencije u posebnim uslovima da bi se izbegla mogućnost zaraze. Posao zaposlenih zaduženih za higijenu jeste da stalak s epruvetama odnesu od odeljenja do laboratorije, tako da oni ne mogu kontaminirati uzorak, niti on može ugroziti njih ili okolinu.U Klinici priznaju i da spremačice „kada je to neophodno i kada nadređeni zdravstveni radnik proceni da ne postoji rizik po zdravlje zaposlenog i pacijenta ili mogućnost širenja infekcija, pomaže u transportu pacijenata i raznose biološki materijal u zdravstvenim ustanovama u Srbiji“.

Direktor Zoran RadojičićTO SE BUNE ONI KOJI NEĆE DA RADEZoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, ističe da se bune nezadovoljni radnici koji ne žele da obavljaju svoj posao kako treba.- Jedna od prvih stvari koje sam zahtevao kada sam došao na mesto direktora bila je besprekorna čistoća jer je ona osnov svega. Ako ne možemo da imamo operacionu salu kao bolnica u Hjustonu, možemo da imamo njihov nivo higijene. Većina radnika odgovorno obavlja svoj posao, ali ima i onih kojima smeta što moraju da rade - rekao je Radojičić za Kurir.

- čiste Wc- nose leševe u kapelu- peru posuđe i frižidere- ribaju bolesničke sobe- serviraju hranu- raznose uzorke krvi...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track