(FOTO I VIDEO) BEZ INCIDENTA: Gejevi i lezbijke šetali centrom Beograda!
Foto: Tanjug

Međunarodni dan ponosa LGBT osoba

(FOTO I VIDEO) BEZ INCIDENTA: Gejevi i lezbijke šetali centrom Beograda!

Društvo -
Međunarodni dan ponosa je obeležen šetnjom od Trga Republike do spomenika obešenim antifašistima na Terazijama
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Akcijom "Zona slobodna od mržnje" danas je u Beogradu obeležen Međunarodni dan ponosa LGBT osoba, sa koga je poručeno da su i danas prisutni fašizam i njegove pojave.

Šetnja je prošla bez incidenta i problema, a primetno je bilo i pojačano pirsustvo policijskih snaga.

Međunarodni dan ponosa je obeležen šetnjom od Trga Republike do spomenika obešenim antifašistima na Terazijama, a šetnji su učestvovali poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović i aktivisti više nevladinih organizacija koje su organizovale akciju.

Janković je rekla da je došlo do određenih pomaka prethodnih godina u položaju LGBT osoba, ali da je ispred nas još mnogo posla.

"Predstavnici LGBT populacije suočavaju se sa brojnim različitim oblicima diskriminacije", rekla je Janković dodajući da Srbija kao društvo još nije dostigla neophodan stepen otvorenosti i tolerancije.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Prema njenim rečima, današnja šetnja je dobar način da se ukaže na probleme LGBT populacije, ali i sve druge društvene probleme. Omerović je naveo da misli da se dosta toga promenilo, dodajući da su napravljeni pravni okviri i doneti brojni zakoni, ali i da su državne institucije pokazale spremnost i otvorenost da razgovaraju o svim gorućim temama i problemima.

"Mi imamo problem kao društvo što još imamo pojave fašizma. Moramo se boriti protiv toga i upravo je ovaj dan prilika da se osvrnemo na to", rekao je Omerović.

On je ocenio da nam nedostaje primena i sprovođenje zakona i poštovanje svakog građanina bez obzira na pripadnost, dodajući da u praksi moramo da pokažemo da su svi građani jednaki.

"Moramo da se borimo protiv onih koji se bore protiv onih koji su drugačiji. Fašizam i njegove pojave su prisutne i danas, a rehabilitacije raznih zločinaca i onih koji su služili Nemcima, mogu da otvore put zlim idejama", rekao je Omerović.

Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse rekao je da se ove godine po treći put obeležava Međunarodni dan ponosa LGBT osoba, a da je akcija ove godine posvećena solidarnosti i različitim društvenim grupama. Kako je rekao, akcijom LGBT populacija iskazuje solidarnost i podršku drugim građanima.

"Ove godine akcija je posvećena antifašizmu i onome šta on znači danas. Pružamo podršku solidarnosti svima onima u svetu i Srbiji koji se bore protiv fašizma", zaključio je Pavlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track