NENAD POPOVIĆ (SNP): Kosovski boj se danas vodi za imovinu
Foto: Tanjug Sava Radovanovic

Srbija uložila 17 milijardi dolara

NENAD POPOVIĆ (SNP): Kosovski boj se danas vodi za imovinu

Politika -
Danas se Kosovski boj vodi pre svega za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta KiM, ali se vodi i za Trepču, Brezovicu, Gazivode, za putnu i železničku infrastrukturu, za svaku fabriku koju je na KiM izgradila Srbija, poručio je Popović

BEOGRAD - Srpska narodna partija (SNP) pokrenula je ovog vikenda akciju "Ne dajmo ono što je naše", kako bi ukazala na pitanje vlasništva Srbije nad imovinom na KiM, a predsedenik te stranke Nenad Popović poručio je da je sva imovina koju je država gradila i stvorila na Kosovu vlasništvo Srbije i njenih kompanija.

"Danas se Kosovski boj vodi pre svega za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta KiM, ali se vodi i za "Trepču", Brezovicu, "Gazivode", za putnu i železničku infrastrukturu, za svaku fabriku koju je na KiM izgradila Srbija", poručio je Popović novinarima.

On je naveo da je 60 odsto zemljišta na KiM u vlasništvu Srbije, kao i da je Srbija uložila 17 milijardi dolara u pokrajinu u proteklih pet decenija.

"Milijardu evra kosovskog duga stranim poveriocima preuzela je Srbija na sebe i do sada otplatila 548 miliona evra za konkretnu imovinu na KiM", istakao je Popović i dodao da je procenjena imovina Srbije na KiM veća od 400 milijardi ervra.Dodao je i da se 15 milijardi tona lignita nalazi na Kosovu, kao i 51 milion tona olova i cinka.

"Svuda u svetu su svojina i vlasništvo univerzalni princip, vrhunska kategortija koja je neprikosnovena. Tako treba da bude i na Kosovu. Mora da se zna da je sva imovina koju je država gradila i stvorila, vlasništvo Srbije i njenih kompanija", rekao je Popović.

Prema njegovim rečim, država treba da pomogne građanima koji žive na Kosovu, nastavi inteznivno da investira na KiM, kao i da oni koji rade u pokrajini treba da imaju veće plate "onako kao što se radi na jugu Italije i kao što Izrael pomaže onima koji žive u trusnim područjima".

"Moramo sve da učinimo kako bi ljudi ostali na KiM, a ostaće i doći će novi i mladi ako budu imali posao.

Zapošljavajne i radna mesta to je osnova za ostanak Srba na KiM", zaključio je Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track