Vaspitačice u ponedeljak ispred Vlade

Vaspitačice u ponedeljak ispred Vlade

Društvo -
Uprkos protestu, vrtići će u ponedeljak raditi normalno. Nezadovoljni što vlada gotovo 10 godina nije donela uredbu o nivou plata

BEOGRAD - Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, nezadovoljni što vlada gotovo 10 godina nije donela uredbu o nivou plata zaposlenih u predškolskim ustanovama, organizovaće protest u ponedeljak, 23. aprila, ispred sedišta Vlade Srbije.

Sindikat skoro deceniju traži donošenje uredbe koja će regulisati nivo plata svih profila zaposlenih u ovoj delatnosti, rekla je predsednica sindikata Ljiljana Kiković.

Uprkos protestu, vrtići će u ponedeljak raditi normalno, rekla je ona i navela da Sindikat zahteva da predstavnike zaposlenih zajedno prime predsednik Vlade Mirko Cvetković i ministar prosvete Žarko Obradović.

Ministarstvo prosvete i nauke, kao predlagač uredbe, dobilo je saglasnost Ministarstva rada i socijalne politike i sada je taj tekst u Ministarstvu finansija, pošto je potrebna i njihova saglasnost da bi uredba bila predmet usvajanja na vladi.

Kako je navela Kikovićeva, za sprovođenje uredbe nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta.

Plate zaposlenih u vrtićima obezbeđuju se iz sredstava lokalne samouprave, pa je na terenu prisutan veliki raspon u njihovim zaradama. Uredba bi pomogla da zaposleni za isti posao budu jednako plaćeni u svim opštinama, a ne da njihova plata zavisi od stanja u lokalnom budžetu. Članovi sindikata su u nekoliko navrata prethodnih godina organizovali protest, uglavnom ispred Ministarstva prosvete i nauke, ali nije bilo dogovora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track