Najnovije vesti

RODITELJI NESTALE DECE: Sraman Nacrt zakona o ukradenim bebama
Foto: Shutter

Ne žele novac već istinu

RODITELJI NESTALE DECE: Sraman Nacrt zakona o ukradenim bebama

Društvo
Roditelji nestale dece traže da se nacrt propisa o ovoj novorođenčadi povuče iz procedure. Na ovakav način neće se saznati istina, smatraju u udruženjima oštećenih

Nacrt Zakona o nestalim bebama je sraman i trebalo bi da bude povučen iz procedure, slažu se Beogradska grupa roditelja i Udruženje za istinu i pravdu o nestalim bebama. Kako kažu, Nacrt koji je trenutno na javnoj raspravi, ne omogućava roditeljima da saznaju istinu o sudbini svoje novorođenčadi i zato najavljuju proteste ispred Vlade ako bude potrebno.

Udruženja roditelja tražiće ustavnu i zaštitu Evropskog suda za ljudska prava. Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja negodovala je zato što će se sudovi baviti samo slučajevima dece za koje postoji sumnja da su nestala u porodilištima od 1. januara 1970. godine, a za koje je nastupila zastarelost krivičnog gonjenja. Predlog roditelja je da budu pokriveni svi slučajevi od kraja Drugog svetskog rata naovamo.

Novokmet je pitala i zašto je pravo na tužbu ograničeno samo na roditelje, braću, sestre, babe i dede, a nije dato i deci koja žele da saznaju svoje biološko poreklo.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja za istinu i pravdu Radiša Pavlović iz Kragujevca navodi da nam nije potreban leks specijalis, već primena postojećih zakona. Prema njegovim rečima, neophodno je sprovesti Krivični zakonik koji omogućava istragu, umesto ponuđenog parničnog postupka, u kome je ponuđena naknada štete.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Ovi slučajevi treba da se tretiraju kao otmica. Mene interesuje istina, ne treba mi novac - kaže Pavlović, uz konstataciju da službe bezbednosti poseduju potrebne podatke.

Nesrećni roditelji, posle silnih godina mukotrpne potrage za istinom, ponavljaju da materinstvo nema cenu kao i da nisu tragali za nestalom decom zbog para. Ukazuju i da oni ne mogu da prihvate novac kao nadoknadu za svoju decu, jer bi na taj način legalizovali prodaju svojih beba. Porodice traže da nezavisna tela kontrolišu postupanje "mehanizma" koji bi trebalo da utvrdi istinu o bebama, iako zakon predviđa drugačije. Kako kažu u Ministarstvu pravde, nezavisna tela nemaju ovlašćenja da "saslušavaju" osoblje bolnica, traže podatke od policije i tužilaštva, pa će se zato tim slučajevima ipak baviti sud u vanparničnom postupku.

Cilj zakona nije da se sazna istina i da bude zadovoljena pravda, već pokušaj ispunjenja naloga u presudi Zorice Jovanović, koja je u Strazburu dobila presudu protiv Srbije, uz zataškavanje slučajeva i zaštitu otmičara dece - ocenjuje Radiša Pavlović.

Koči zastarelost

Mnogi sumnjičavi roditelji pokretali su tokom minulih 13 godina tužbe i podnosili krivične prijave, od kojih nijedna nije rešena, uz obrazloženje da su zastarele. Upravo ta zastarelost gonjenja, zbog koje tužilaštvo ne sme da krši Ustav i zakone, može da bude glavna prepreka da se prava istina o nestalim bebama ikada utvrdi.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...