Najnovije vesti

POPLAVA: Srbija očekuje dolazak 23.000 izbeglica
Foto: Rojters

Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu

POPLAVA: Srbija očekuje dolazak 23.000 izbeglica

Društvo
Toliki broj ljudi, žena i dece očekuje se s obzirom da Makedonija i Grčka bukvalno propuštaju sve koji su kod njih, jer će uskoro Mađari pooštriti zakon

BEOGRAD - Na području Preševa iz Makedonije se tokom ove sedmice očekuje dolazak oko 23.000 izbeglica, upozorio je danas predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

On je na konferenciji za novinare rekao da se toliki broj ljudi, žena i dece očekuje s obzirom da Makedonija i Grčka bukvalno propuštaju sve koji su kod njih, jer će uskoro Mađari pooštriti zakon. Stanković je naveo da je trenutno u Preševu oko 2.000 ljudi, a da je njih još oko 1.000 krenulo iz miratovačkog kampa ka prihvatnom centru. Stanković je upozorio i da hladno vreme i kiša stvaraju dodatne probleme, kako zbog smeštaja, tako i zbog transporta.

U Prihvatnom centru trenutno je 500 osoba, a na ulici njih oko 1500, rekao je Stanković dodavši da je juče kroz Preševo prošlo oko 4 500 ljudi žena i dece.

On je naglasio da sve nadležne službe rade punim kapacitetima ukazavši da je zbog kiše koja stvara blato otežan i prevoz izbeglica iz miratovačkog polja do Preševa.

U Preševu je 8. jula otvoren Centar za privremeni prihvat i smeštaj izbeglica u kome se oni registruju. Njima je obezbeđena odgovarajuća administrativna podrška za dobijanje dokumenata kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana.

Zbog povećnog priliva ljudi, žena i dece aktivsti Crvenog krsta počeli su da rade u tri smene, odnosno 24 sata dnevno kako bi se svima pomoglo. I u Miratovcu, mestu uz makedonosku granicu, udaljenom oko sedam kilometara od Preševa, otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kome izbeglice dobijaju prvu pomoć.Nakon predaha, oni se u grupama od po dvadesetak upućuju u centar zaseoka Miratovac, odakle ih autobusi UNHCR-a prevoze do Preševa. Krajnji cilj izbeglica su Nemačka i skandinavske države do kojih stižu preko Mađarske.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...