Stanković o jugu Srbije: Šta god da se desi, bezbednost neće biti ugrožena
Foto: Marina Lopičić

Koordinacioni centar za Preševo, Bujanovac i Medveđu

Stanković o jugu Srbije: Šta god da se desi, bezbednost neće biti ugrožena

Politika -
Inicijator sutrašnjeg skupa je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju i dodao je da taj skup, koliko je njemu poznato, policija nije zabranila

BEOGRAD - Predsednik koordinacionog centra za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković izjavio je da bezbednost na području tih opština neće biti ugorožena i ukoliko deo lokalnih Albanaca sutra formira zajednicu albanskih opština.

Stanković na konferenciji za novinare nije želeo da komentariše mogućnost formiranja te zajednice, dodavši da će sačekati kako bi se videlo šta će se desiti. On je rekao i da od sedam političkih partija lokalnih Albanaca, njih četiri, podržavaju tu ideju, dok se tri protive. Stanković je dodao i da je inicijator sutrašnjeg skupa predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju i dodao je da taj skup, koliko je njemu poznato, policija nije zabranila.

On je rekao da je za sutra u Preševu najavljen i drugi skup, koji će organizovati predstavnici albanskih političkih partija, koji se protive inicijativi Jonuza Musliua. Stanković je rekao i da će država omogućiti, u skladu sa ustavom i zakonima, sva prava svim nacionalnim manjinama uključujući tu i albansku, kao i da će u slučaju da oni prekrše ustav i zakone odgovor biti ne agresivan, već u skladu sa pozitivim pravnim odredbama. Stanković je napomenuo i da je kooridnaciono telo u redovnim kontaktima sa predstavnicima Međunarodne zajednice i da niko od njih nije ni napomenuo da podržava ideju o formiranju te asocijacije. On je dobacio svaku mogućnost poistovećivanja Zajednice srpskih opština na Kosovu sa zajednicom albanskih opština na jugu Srbije, istakavši da tokom brojnih razgovora u Briselu, Preševo, Bujanovac i Međveđa uopšte nisu ni pominjani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja