VULIN: Stiže novi talas izbeglica od 2.000 ljudi
Foto: Marina Lopičić

Srbija ne koristi silu potut Mađarske

VULIN: Stiže novi talas izbeglica od 2.000 ljudi

Društvo -
Nijedna zemlja, kazao je, nema prava da baca vodene topove i gumene metke na prostor druge zemlje što se desilo juče na Horgošu

BEOGRAD - Vlada Srbije će učiniti sve da očuva svakodnevni život građana Srbije, ali će takođe uraditi sve da izbeglicama sa Blilskog istoka omogući tranzit kroz našu zemlju, osim primene sile, rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin osudivši ponašanje mađarske policije prema izbeglicama na graničnom prelazu Horgoš 2 u sredu.

Nijedna zemlja, kazao je, nema prava da baca vodene topove i gumene metke na prostor druge zemlje što se desilo.

"Mi smo bez upotrebe sile uspevali da smirimo situaciju, da napravimo odgovarajući kordon", rekao je Vulin novinarima.

Ministar je najavo da će i danas razgovarati sa migrantima, kao i da to čine i aktivisti na terenu kako bi ih ubedili da se vrate u prihvatne centre.

"Mi pokušavamo da ih ubedimo da se vrate u centre, ali nećemo koristiti silu. Jeste, i Srbija je mogla da pošalje 50 ili 100 policjaca i da te ljude brutalno teramo sa prelaza, ali mi to nećemo", istakao je Vulin.

Nedopustivo je, kazao je, da se na takav način primenjuje sila kako je mađarska policija učinila juče.

"Sve ostalo dolazi u obzir, sve ćemo uraditi što je do nas, osim upotrebe sile", rekao je ministar, ističući da su Srbi human narod koji ima "iskustvo u izbeglištvu" i da se na migrante ne može gledati kao pretnju, već da treba razumeti ono kroz šta prolaze.

Vulin očekuje da će tokom dana u Srbiju doći do 2.000 migranata iz pravca Makedonije i Grčke i da će svima biti pružena adekvatna pomoć. On je novinarima rekao da su trenutno zatvoreni prelazi Horsgoš 1 i 2, kao i Bački Vinogradi i da je na prelazu Horgoš 1 jutros bilo 300 ljudi, dok je na Horgošu 2 bilo njih 700. U prihvatnom centru Kanjiža se, prema njegovim rečima, nalazi oko 200 izbeglica.

Jutros je u Preševu registrovano oko 1.500 migranata, a 150 njih u Dimitrovgradu.

"Očekujem tokom dana da će iz pravca Makedonije i Grčke doći još do 2.000 ljudi. Mi vodimo računa o svakome o njih, da se ničije dete ne smrzne, ni da ne bude gladno i nadamo se da ćemo u što skorijem roku uspeti da odblokiramo granične prelaze Horgoš 1i 2 i Bačke Vinograde", naveo je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track