POTRAGA: Turci spasavaju otete Srbe u Libiji!
Foto: Reuters Apr 2015

Radi se na oslobađanju

POTRAGA: Turci spasavaju otete Srbe u Libiji!

Društvo -
Predstavnici MSP i BIA stupili u kontakt sa stranim službama, a pomoć se očekuje od ljudi iz Turske, koji poznaju mentalitet otmičara

BEOGRAD - Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, koji su prekjuče otputovali u Libiju, čine sve da spasu živote dvoje otetih službenika naše ambasade - Slađane Stanković i Jovice Stepića.Srpski bezbednosni operativci na ovom slučaju rade zajedno sa stranim obaveštajcima koji cirkulišu u Libiji i ulažu sve napore kako bi kidnapovanje srpskih državljana imalo srećan kraj. Kako otkriva izvor Kurira, najveću pomoć naši bezbednjaci na terenu mogu da očekuju od turskih obaveštajnih službi.Bitan je pristup- Predstavnici MSP i BIA u Libiji su odmah stupili u kontakt sa drugim službama bezbednosti, a oko izbavljenja naših kidnapovanih građana najviše mogu da pomognu islamske zemlje, a naročito Turci. Tako je do sada bilo u praksi. Turci najbolje poznaju teren, mentalitet tih ljudi, te znaju kako da im pristupe - kaže naš sagovornik.On objašnjava da službe često sarađuju na terenu u ovakvim akcijama, te da se nekada za uslugu daje novac, a nekada i kontrausluga.- Neko vam pomogne danas, vi njemu izađete u susret sutra, kada njemu zatreba za njegove akcije - kaže izvor Kurira.

Samo da ih izvuku žive... Slađana Stanković i Jovica Stepić
Samo da ih izvuku žive... Slađana Stanković i Jovica Stepić

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ocenjuje da srpski bezbednosni operativci koji se nalaze u Libiji mogu znatno da doprinesu oslobađanju kidnapovanih, ali samo u slučaju da ih nisu oteli članovi terorističke Islamske države.- Dakle, ako je reč o običnom kriminalu, neće biti teško jer se u tom slučaju samo plati otkup i izvuku se svoji ljudi. Međutim, ako je u pitanju Islamska država, to neće biti nimalo lako - naglašava Radovanović.Motiv otmice nepoznatOn zaključuje da će našim operativcima u Libiji od velikog značaja biti saradnja sa stranim službama:-Srpski bezbednjaci su dobro obučeni za ovakve akcije. Imamo i dobro obučene ljude za vođenje pregovora.Inače, motivi otmice Stankovićeve i Stepića, koji su radili u srpskoj ambasadi u Libiji, još nisu poznati, ali naše obaveštajne službe vode istragu u više pravaca. Tako se kao jedan od motiva pominju trgovina oružjem i vizama, dok postoji i tvrdnja da je reč o klasičnoj otmici radi zarade od otkupa.

ZatvaranjeODALOVIĆ STAVLJA KATANAC NA AMBASADU?U Libiji se nalazi i Veljko Odalović, državni sekretar MSP, a prema saznanjima Kurira, tamo je otišao kako bi izvršio tehničke pripreme za zatvaranje srpske ambasade. Srbija je jedna od retkih zemalja koje nisu stavile katanac na diplomatsko predstavništvo u Tripoliju. Mogućnost da se naša ambasada zatvori najavio je i premijer Aleksandar Vučić.

Brat nestalog vozačaOSTALO MI SAMO DA ČEKAM I NADAM SEDragan Mišić, rođeni brat nestalog Jovice Stepića, kaže da nema novih informacija o bratu. Veli da mu niko ništa i dalje ne javlja.- Mnogo sam zabrinut zbog brata. Ko zna šta je i kako je. Ostaje mi samo da čekam i da se nadam da će sve biti dobro - ispričao nam je Mišić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track