ZLOUPOTREBA INSTITUCIJA: Političari nastavljaju pritisak na Adrija medija grupu
Foto: Aleksandar Jovanović

Saopštenje AMG

ZLOUPOTREBA INSTITUCIJA: Političari nastavljaju pritisak na Adrija medija grupu

Društvo -
Adrija medija saopštava da se nastavlja zloupotreba položaja od strane državnih funkcionera kako bi se sprečilo kritičko pisanje Kurira, Njuzvika i ostalih izdanja najvećeg izdavača u Srbiji.
1 / 3

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavljivanjem krivičnih prijava protiv Aleksandra Rodića, vlasnika Adrija medija grupe, i glavnog urednika Kurira Milana Lađevića juče u 16.42 kriminalizovalo vodeće ljude naše izdavačke kuće.

Zloupotreba položaja ministra Stefanovića nastavljena je nekoliko sati kasnije na vanrednoj konferenciji za novinare, kada je rekao da će učiniti sve da povuče prijave protiv Rodića i Lađevića, iako lično smatra da su oni krivi. Tom prilikom ministar Stefanović je napao i novinarku RTS Oliveru Kovačević.

Pritisak se nastavlja zloupotrebom drugih institucija i državnih organa, kao što je Poreska uprava. Inspektori ove uprave već danima proveravaju ono što su već proveravali i za šta su već izdali potvrde i uverenja: da Aleksandar Rodić i njegove firme nemaju nikakva poreska dugovanja, niti bilo koji drugi poreski prekršaj.

Našim poslovnim partnerima šalju se iznenadne inspekcije, koje za cilj imaju da zastraše one koji poslovno sarađuju s nama. U mnogim preduzećima obavlja se kontrola poslovanja samo u vezi s našom izdavačkom kućom iako te firme sarađuju i s drugim medijima. Osim toga, vrši se i pritisak na kompanije da ukinu reklamiranje u Kuriru: “Telekom” je iznenada i bez ikakvog objašnjenja 17. novembra prekinuo oglašavanje jedino u Kuriru, najtiražnijim dnevnim novinama u Srbiji.

Istovremeno, predstavnici izvršne vlasti svakodnevno vrše pritisak na advokate naše kompanije, ali i na sve zaposlene u AMG i našim informativnim izdanjima, Kuriru i Njuzviku, dok su njihove porodice i prijatelji preplašeni i zabrinuti za svoju bezbednost.

Adrija medija grupa osuđuje naslove kao što je ”Samo snajper Srbiju spasava”, koji nije objavljen u našem dnevnom listu Kurir, niti u bilo kom drugom izdanju AMG. Smatramo da takvi naslovi degradiraju novinarsku profesiju i omogućavaju političku manipulaciju.

Takođe, smatramo da je sramotno da ministar unutrašnjih poslova u javnim nastupima zamenjuje teze tako što ovakav naslov dovodi u vezu s dnevnim listom Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track