Odbor za kulturu i informisanje pokušava da poništi glasanje za novog člana Saveta REM-a
Foto: Youtube Printscreen

Saopštenje 21 organizacije

Odbor za kulturu i informisanje pokušava da poništi glasanje za novog člana Saveta REM-a

Društvo -
BEOGRAD - Ovlašćeni predlagači, 21 organizacija koja se bavi slobodom izražavanja i zaštitom prava dece zatražile su danas da skupštinski Odbor za kulturu i informisanje poštuje Zakon o elektronskim medijima i usvoji kandidature Milana Antonijevića i Snežane Stojanović Plavšić za članstvo u Savetu Regulatornog tela za elektronske medije.

U saopštenju 21 organizacije navodi se da su se ovlašćeni predlagači juče sastali u Skupštini Srbije da predlože dva kandidata između kojih će potom narodni poslanici na plenarnoj sednici izabrati novog člana Saveta REM. Kandidate su predložile organizacije koje se, kako Zakon nalaže, bave slobodom izražavanja i zaštitom prava dece.

Od 39 pozvanih predlagača, na sastanku je učestvovalo 38 i regularno se glasalo za verifikovanih osam kandidata.Prema rezulatatima glasanja, dečiji psiholog iz Leskovca Snežana Stojanović-Plavšić dobila je 22 glasa, direktor Jukoma Milan Antonijević 21 glas i profesor FDU iz Beograda Goran Peković 16 glasova.

Kako se dodaje, na današnjoj sednici Odbora raspravljalo se o prigovorima koji su u međuvremenu stigli od sportskih udruženje čiji je kandidat Goran Peković, koji se kandidovao za drugi mandat.

"Odlučivanje Odbora o ovim prigovorima, samo na osnovu žalbi podnosilaca čiji je kandidat legalnim glasanjem završio na trećem mestu (i neće ući u skupštinsku proceduru, tj. više nema šansu da bude izabran u Savet REM) pokazuje bahatost rada pojedinih članova Odbora, kao i odbijanje mogućnosti da makar jedan autentičan i legitimno izabran predstavnik građanskog društva uđe u ovo telo, najodgovornije za regulaciju rada elektronskih medija u Srbiji", piše u saopštenju.

Potpisnici saopštenja (21 organizacija), koji su ubedljivom većinom izabrali dva kandidata za člana Saveta REM, nisu o tim prigovorima ni obavešteni, niti pozvani da se izjasnimo o navodima, koji su "neosnovani i zlonamerni".

Organizacije zahtevaju da se priznaju rezultati jučerašnjeg glasanja i da Skupština Srbije u propisanom roku odluči da li novi član Saveta REM postaje Snežana Stojanović-Plavšić ili Milan Antonijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track