SKANDAL U POZORIŠTU LUTAKA NIŠ: Izbacili autistično dete jer se glasno radovalo predstavi
Foto: Facebook

Draganin status zapalio društvene mreže

SKANDAL U POZORIŠTU LUTAKA NIŠ: Izbacili autistično dete jer se glasno radovalo predstavi

Društvo -
Nehumani gest kada je zaposleni u lutkarskom pozorištu u Nišu "zamolio" majku sa autističnim detetom da napusti predstavu ako mališan nastavi da bude glasan, izazvao je nebrojano mnogo negativnih komentara na društvenim mrežama. Saopštenje ove ustanove povodom incidenta izazvalo je dodatno negodovanje ljudi...

Naime, Dragana Savić iz Niša se juče na svom Fejsbuk profilu požalila prijateljima kako joj je rečeno da neće moći da prisustvuje predstavi ukoliko njen sin nastavi da se raduje naglas. Nju je zaposleni najpre pitao da li ima kartu za predstavu, a zatim joj "objasnio" da moraju da napuste pozorište.

Dragana je na Fejsbuku opisala kako je "zamoljena" da napusti pozorište sa detetom čija reakcija na to što ipak neće gledati predstavu bila istinski srceparajuća.

"Večeras je moje dete, na fin i kulturan način izbačeno iz lutkarskog pozorišta... Svi koji me dobro poznaju, znaju da nisam neko ko pravi od mrava slona... Napomenuću da ni jednog trenutka nisam osetila da je nekom od roditelja zasmetalo što se moj Danilo glasao i radovao na svoj način što će gledati predstavu... Što se tiče mog Dače, ja sam na njega ponosna i na sebe... Pre početka predstave nam je prišao čovek iz lutkarskog pozorišta i pitao da li smo kupili karte. Ja sam mu odgovorila da smo dobili od udruženja dece sa posebnim potrebama. On mi je odgovorio: znate gospođo moraćete da napustite predstavu ako dete nastavi da se glasa... hmmmm... Pomislih se u sebi, da li znate dragi gospodine da bih to i sama uradila, jer celi život upravo to i radim... Sklanjam se svima i sklanjam svoje dete da ne remetim nikoga, jer sam takav čovek... E onda kreće, ja objašnjavam Dači da moramo da napustimo pozorište, dete reaguje burno i odlazimo... Izvela sam dete u hol... Napominjem, nismo nikoga ni ovaj put poremetili jer je bilo 17:55h, a predstava počinje u 18h... Ja i moj Danilo u holu, oblačim ga, on je tužan i revoltiran, ali opet me sluša i oblači se, gospodin prolazi pored nas... Da li mislite da mi se obratio... Ne, nije... ljudski je bilo barem da kaže izvinite ili bilo šta drugo... Toliko o socijalizaciji... kako će nas neko drugi razumeti, ako to upravo ne rade ljudi koji su tu zbog dece... Nisam besna, tuzna sam i razočarana...", napisala je Dragana.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Njen post je podigao veliku prašinu pa je već danas reagovalo Lutkarsko pozorište Niš i Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, koji su napravili zajedničko saopštenje za javnost sa oštećenom majkom. Međutim, umesto istinskog izvinjenja i saopštenja da će pomenuti zaposleni biti kažnjen, saopšteno je da se oni ograđuju od negativnih komentara na račun pozorišta i da "žale zbog ovog događaja", ali izvinjenje šikaniranoj majci se nigde ne pominje.

"Ovim saopštenjem se Gradsko Udruženje za pomoć osobama sa autizmom u Nišu ograđuje od bilo kakvog osuđivanja i negativnih komentara prema bilo kome, a posebno prema Pozorištu lutaka. Majka svojim statusom na društvenoj mreži nije želela da izazove negativne komentare i medijsku pažnju, već samo da ukaže na probleme roditelja dece sa posebnim potrebama i pozove sve članove društva na toleranciju. Gradsko Udruženje za pomoć osobama sa autizmom iz Niša i Pozorište lutaka iz Niša su otpočeli saradnju u najboljem interesu dece sa posebnim potrebama kroz posete roditelja i dece svakog četvrtka, oformili radionicu glumaca lutkarskog pozorišta i dece sa posebnim potrebama, ispoljavajući tako na najlepši način društvenu odgovornost, edukativni i zabavni karaket i humanost. Nastavljaju sa podrškom svim roditeljima dece sa posebnim potrebama koju pružaju već decenijama. Ovim putem izražavaju žaljenje zbog događaja detetu i majci. Pozorište lutaka svojim humanitarnim aktivnostima ukazuje na probleme u društvu i uvek se zalaže za jednakost i ravnopravnost svih članova društva i toleranciju", piše u saopštenju koje je potpisuje i sama Dragana, koja ga je i objavila na svom fejsbuk profilu.

Međutim, većina onih koji su pročitali saopštenje komentarisalo da je reč o "pretnji od strane pozorišta, jer ako se ne ogradi nema ništa od saradnje i humanitarne posete autistične dece četvrtkom..."

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track