(FOTO) TRAŽE UVOĐENJE POREZA NA KIČ: Novosađani se ovim muralom bore protiv rijaliti programa
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

(FOTO) TRAŽE UVOĐENJE POREZA NA KIČ: Novosađani se ovim muralom bore protiv rijaliti programa

Društvo -
NOVI SAD - Omladina Opštinskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) u Novom Sadu sprovela je akciju u kojoj je oslikavanjem murala ukazala na štetan uticaj rijaliti programa.

Na fasadi zgrade u Ulici Pariske komune broj 21 oslikan je mural u vidu karikature na kojoj je prikazan jedan TV gledalac u čiju glavu se kroz kanalizacione cevi izlivaju rijaliti programi koji se emituju na kanalima sa nacionalnom frekvencijom.

Predsednik omladine DSS u Novom Sadu Marko Tančik izjavio je novinarima da je cilj akcije da se ukaže na svu pogubnost uticaja rijaliti programa na mlade generacije, pre svega na decu.

"Moja generacija je odrasla uz 'Branka kockicu', 'Fazone i fore' ili 'Metlu bez drške', a danas deca odrastaju uz rijaliti programe koji predstavljaju paradu kiča i ološa sa društvene margine oličene u kriminalcima, lažnim zvezdama i prostitutkama", rekao je Tančik.

On je kazao da je DSS pripremila predlog Zakona po kome će se takvi programi dodatno oporezivati, te da predlaže da se prihod od tog oporezivanja iskoristi za jačanje lokalnih medija koji su, kako je rekao, poslednja brana od kiča i šunda.

Potpredsednik DSS-a Borko Ilić, koji je i predsednik Gradskog odbora te stranke u Novom Sadu rekao je da će akcija skretanja pažnje na štetnost rijaliti programa biti nastavljena organizovanjem tribina i predavanja.

"Pokušaćemo da dobijemo najširu podršku u republičkom parlamentu za taj Zakon, a ako to ne uspemo sačekaćemo maj mesec kada će, sasvim izvesno, DSS i patriotski blok ponovo biti u parlamentu, pa ćemo tada podneti pomenuti predlog Zakona", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima jedan od načina borbe protiv rijaliti programa je i strogo definisanje termina njihovog emitovanja, kao i posebno tarifiranje takvih sadržaja.

"Što se nas tiče takvi programi ne treba ni da postoje, ali pošto su televizije komercijalne rijaliti će postojati, ali treba uvesti pravilo posebnog tarifiranja pa ko hoće da gleda neka plati", istakao je Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track