ŠKORO: Novinari u Srbiji su uplašeni, autocenzura je posledica cenzure
Foto: Fonet

Sužen prostor delovanja medija

ŠKORO: Novinari u Srbiji su uplašeni, autocenzura je posledica cenzure

Društvo -
Novinar Srđan Škoro kaže da u Srbiji postoji cenzura, a da je autocenzura samo posledica toga.

On je rekao da pojedini ministri brukaju zemlju, a da vlast radi na "asanaciji sećanja".

Upitan da li u Srbiji postoji cenzura ili, ipak, vlada autocenzura, Škoro kaže: "Od prvog dana zastupam tezu da postoji cenzura, i da je posledica toga autocenzura... Autocenzura ne bi mogla da postoji da nema cenzure".

On dodaje da su novinari uplašeni, i pita zašto bi se neko plašio da uradi nešto da nema posledica. Svaki čovek bi uradio ono najbolje što može, dodaje Škoro i kaže da novinari znaju da mogu da imaju posledice.

"Sve ovo što mi živimo, pokazuje da ima cenzure", kaže Škoro i dodaje da u medijima nema suštinske rasprave o tome kako živimo, šta je ovo što živimo, nema dijaloga, samo saopštenja.

"Imate da 24 sata slušamo samo šta, o čemu i kako misli premijer", dodaje Škoro i ističe da postoje samo pojedinačne situacije, koje postanu incident, kao što je njegov slučaj, koji se ne stišava već godinu dana.

Novinari imaju hrabrosti i oni žele da rade svoj posao, ocenjuje Škoro, ali dodaje da im je sužen prostor. On naglašava da čak i ne znamo ni ko su vlasnici pojedinih medija.

Dodaje da se nekako sve svalilo na novinare i pita zašto ćute lekari, oficiri... On, gostujući na N!, dodaje da se još jedino novinari bune.

Škoro je istakao da se broj novinara koji su se pridružili protestu "Novinari ne kleče" povećao, pa i proširio na više gradova. "Pozivam kolege da se oslobode od straha i da se pojavljuju... Ovo nije samo pitanje uvrede koleginice koju je uradio ministar, ovo je pitanje odnosa prema profesiji koji ima ova vlada", naglašava Škoro.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track