VLADIKA AMFILOHIJE ZA KURIR: Zahvalili smo se Papi što Vatikan nije priznao Kosovo
Foto: Nebojša Mandić

Potvrđeno

VLADIKA AMFILOHIJE ZA KURIR: Zahvalili smo se Papi što Vatikan nije priznao Kosovo

Društvo -
Razgovarali smo sa poglavarom katoličke crkve i očekujemo da Vatikan formira komisiju u vezi sa kanonizacijom Stepinca, kaže vladika

BEOGRAD - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije potvrdio je juče u Beogradu pisanje Kurira da su predstavnici SPC posetili papu Franju u Vatikanu.On je za Kurir izjavio da su u delegaciji, pored njega, bili vladika bački Irinej i dr Darko Tanasković, bivši ambasador Beograda u Vatikanu i aktuelni ambasador Srbije pri Unesku.

- Papi smo se zahvalili što Vatikan nije priznao Kosovo - naveo je Amfilohije.

Iznenađeni- Papi Franji smo uručili odgovor našeg sinoda na njegovo pismo od prošle godine, a u vezi sa kanonizacijom hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca. Sa naše strane je predložena komisija koja bi odlučivala o ovom slučaju i očekujemo da je u Vatikanu formiraju, da se razgovori nastave. Gest pape Franje prema nama je jedinstven i ja sam mu to i rekao. U poslednjih deset vekova nismo navikli od episkopa Rima da se tako ponašaju - kaže za Kurir mitropolit Amfilohije.Tim povodom su, dodaje on, papi poklonili ikonu Svetog Jovana Vladimira, koji je živeo u vreme jedinstvene crkve istoka i zapada.Papa ne dolazi- Razgovarali smo i o očuvanju srpskih svetinja na Kosovu, a papi smo još poklonili knjigu od 1.000 strana o zadužbinama Kosova na engleskom jeziku - ističe Amfilohije za naš list.On je negirao da je prilikom posete bilo razgovora o dolasku poglavara katoličke crkve pape Franje u Srbiju.(M. L.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track