Šoškić: Dinar zavisi od brzine formiranja vlade

Šoškić: Dinar zavisi od brzine formiranja vlade

Društvo -
Vrlo je važno da se vlada formira što pre, da se nastave i intenziviraju reformski procesi, pre svega, po pitanju javnog sektora, izjavio guverner NBS

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoskić ocenio je večeras da će na stabilnost dinara uticati brzina formiranja nove vlade i nastavak reformi, uključujući aranžman sa Međunarodnim moneterarnim fondom. Guverner je u intervjuu za RTS naveo i da će inflacija ove godine biti u okviru inflacionog cilja, koji je definisan na četiri plus-minus 1,5 odsto na godišnjem nivou.

"Vrlo je važno da se vlada formira što pre, da se nastave i intenziviraju reformski procesi, pre svega, po pitanju javnog sektora. Dakle, reforme budžeta i ukupnog javnog sektora, da se što je moguće pre uspostavi pozitivna revizija aranžmana sa MMF-om", kazao je Šoškić. Prema njegovim rečima, veoma je važno da odmah nakon izbora, što je moguće pre, politički proces dovede do stabilne vlade koja će nastaviti i intenzivirati reformski proces.

To su signali koje će međunarodna investiciona javnost da dočeka sa jednom vrstom podrške, što bi direktno uticalo na stabilizaciju deviznog tržista, rekao je on. Šoškić je naveo da su pritisci na slabljenje vrednosti dinara u odnosu na evro prisutni već izvesno vreme i da su bili inicirani odsustvom pozitivne revizije aranžmana sa MMF-om, povlačenjem jednog značajnog stranog ulagača iz Srbije i vrstom rizika koji proističe iz političkog ciklusa u kojem se nalazimo. Upitan da prokomentariše to što je duže vremena najavljivao da očekuje stabilizaciju kursa, što se nije dogodilo, Šoskić je ocenio da je do takvog razvoja dogadaja došlo zbog nervoza i većeg nepovrenja na tržištu od očekivanog.

"Postoje verovatno analitičari na međunarodnom finansijskom tržištu koji pomno prate šta se dešava u domenu javnih finansija, održivosti javnog duga, političkog procesa i to je nešto što u ovom trenutku nije neobično - da kao zemlja imamo tu vrstu pozornosti međunarodne investicione javnosti", naveo je guverner. Šoškić je ocenio da je to što je potroseno 700 miliona evra deviznih rezervi za četiri meseca, bilo opravdano jer bi viši nivo deviznog kursa bio ugrađen u višu inflaciju i mogao bi da destabilizuje finasnijski sistem. Dodao je da to, ipak, ne može biti dugoročna orijentacija.

"Vrlo je važno da smo, uslovno da kažem, kupili na taj način stabilnost da omogućimo da nova vlada nastavi reformski proces obezbedujući makroekonomsku stabilnost zemlje", rekao je Šoskic. Od početka godine, dinar je oslabio za više od sedam procenata u odnosu na evro. U ponedeljak će doći do neznatnog jačanja dinara, pa ceh srednji kurs biti 111 dinara i 83 pare za jedan evro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track