JERKOV: Nikolić da podnese ostavku zbog izjave o srpskom genetskom kodu
Foto: Dragana Udovičić

Nedopustiva poruka predsednika

JERKOV: Nikolić da podnese ostavku zbog izjave o srpskom genetskom kodu

Društvo -
Poslanica Demokratske stranke i predsednica skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Aleksandra Jerkov izjavila je danas da predsednik Srbije Tomislav Nikolić mora da se izivni i podnese ostavku zbog izjave o čuvanju genetskog materijala.

Nikolić je juče u Kragujevcu prilikom postavljanja kamena temeljca za budući centar za matične ćelije rekao da će taj centar sačuvati "najvažnije i najlepše karakteristike srpskog naroda", da se "sve manje dece rađa, a bračni parovi traže rešenje u obraćaju lekarima u inostranstvu" i da to "rešenje treba da bude ovde, ta deca treba da budu srpska deca sa srpskim genetskim kodom, prošlošću i budućnošću".

Aleksandra Jerkov navela je da je neverovatan način na koji je Nikolić jednu modernu, značajnu i za Srbiju dragocenu stvar uspeo da unizi, obesmisli, izvrgne ruglu i opet osramoti i sebe i funkciju na koju je izabran.

Prema njenim rečima, Nikolićev skandalozan govor bacio je u drugi plan značaj otvaranja centra, na čemu je profesor Miodrag Stojković, jedan od najboljih naučnika Srbije, radio godinama.

"Umesto da se govori o značaju ovog centra za našu nauku, za mlade naučnike, o inovacijama koje će njegova izgradnja uneti u razvoj ove naučne oblasti od životnog značaja, ljudi se zgražavaju nad predsednikovim deplasiranim i opasnim izjavama kroz koje on pokazuje da ne razume ni kuda ide nauka, baš kao što ne razume kuda ide moderan civilizovan svet", rekla je Aleksandra Jerkov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track