SINDIKAT NEZAVISNOST: Vlada hoće da dodatno smanji plate zaposlenima u prosveti i zdravstvu
Foto: Beta

Ministar Vujović nema milosti

SINDIKAT NEZAVISNOST: Vlada hoće da dodatno smanji plate zaposlenima u prosveti i zdravstvu

Društvo -
Verzijom zakona o platama u javnom sektoru koju predlaže ministar finansija Dušan Vujović plate zaposlenih u prosveti i zdravstvu bile bi značajno umanjene

BEOGRAD - Na to su upozorili su predsednik sindikata zdravstva Zoran Ilić i predsednik sindikata zaposlenih u prosveti Tomislav Živanović, obojica iz Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost i članovi radne grupe za izradu zakona o platama.

Oni su u emisiji Pravi ugao Radio televizije Vojvodine rekli da su svi sindikati javnih službi saglasni da je to neprihvatljivo i da će, ukoliko vlada ne prihvati njihove zahteve, ići u neku vrstu protesta ili štrajka."Poslali smo dopis premijeru i, ukoliko se to ne reši na miran način, svi sindikati javnih službi su jedinstveni da moramo reagovati. Da li će to biti protest ili štrajk, ostaje da se vidi", kazao je Ilić. "Mi ne tražimo ništa novo, samo želimo da zaštitimo svoja stečena prava. Ispod ovoga nećemo ići."

On je podsetio da su zaposlenima u javnom sektoru plate prošle godine već smanjene za 10 odsto, a da bi mere koje predlaže Vujović dodatno snizile zarade zaposlenih.

Foto: Beta AP
Foto: Beta AP

Živanović je ukazao da su problematične one odredbe koje Vujović predlaže a koje se tiču minulog rada i obračunavanja zarade kada zaposleni odsustvuje sa posla, odnosno tokom godišnjeg odmora ili bolovanja.

"Takođe, predlaže se brisanje dodataka za starešinstvo, za rad u nepovoljnim uslovima, jubilarnih dodataka. Ako ovaj zakon sve to anulira, plate će biti manje", rekao je.

Oni su naveli da je Vujovićeva namera da se plata zaposlenom dok odsustvuje s posla obračunava sa 65 odsto od osnovne plate, bez uračunatih dodataka i ukazali da bi to zaradu u tom periodu snizilo na polovinu redovne.

"Sada se to umanjenje računa na prosek plate tokom cele godine. Da pojasnim, zarada jednog zdravstvenog radnika sastoji se od osnovne plate puta koeficijent, plus dodaci za smenski rad, dežurstva i slično. Ukoliko to bude brisano, to bi znatno smanjilo platu tokom odsustva", kazao je Ilić.

On je dodao da bi jedan kardiohirurg na taj način mogao da izgubi i do 30.000 dinara od plate.

Njih dvojica su objasnila da se prema važećim zakonima plata za minuli rad uvećava do maksimalnih 16 odsto, koliko to uvećanje iznosi za 40 godina radnog staža. Prema predlozima ministra finansija, taj način obračuna minulog rada ubuduće bi bio ukinut, već bi se on zaračunavao putem koeficijenata.

"Ali ko nama garantuje da će to tako i biti, da će koeficijenti biti povećavani", zapitao se Živanović, dok je Ilić ukazao da bi plata zaposlenog sa 20 godina radnog staža na taj način bila smanjena za osam procenata.

On je dodao da sindikati nisu protiv reformi i uvođenja reda u javni sektor, ali je dodao da to ne bi smelo da se obija samo o leđa zaposlenih.

"Ukoliko bi bili prihvaćeni Vujovićevi predlozi, to bi značilo da uvodimo neoliberalni model. Ali, dajte nam onda i neoliberalne plate", kazao je Živanović. On je istakao da ne veruje u najave premijera Aleksandra Vučića da će prosečna plata uskoro biti 500 evra, uz opasku da "ovo nije predizborni miting".

Foto: Beta Zorana Jevtić
Foto: Beta Zorana Jevtić

"Pa, plate u prosveti jedva prelaze 300 evra", naglasio je Živanović.

Ilić je dodao i da im smeta to što se predloženi zakon ne odnosi i na javna preduzeća.

"Mi da smo gubitaši kao oni, nas bi odmah ugasili. Naravno, ne želimo da ikome budu smanjene plate, ali nije pravedno da tetkica koja u zdravstvu rukuje sa opasnim materijalima prima 20.000 dinara, a da neko u javnom preduzeću za sličan ali manje opasan posao prima 70.000 dinara", naglasio je.

Dobri i loši momci u Vladi

Tomislav Živanović je potvrdio da je ministar Dušan Vujović na sastanku sindikalcima poručio da, ukoliko im se predloženi zakon ne sviđa, pronađu sebi drugu zemlju.

"Možda tako govori jer on može da se leči u Americi ", naveo je.

On je kazao i da su sindikati, radeći na prvoj verziji nacrta zakona, uspeli da postignu saglasnost sa ministarkom za državnu pravu Kori Udovički.

Živanović je rekao da je i ministar prosvete Srđan Verbić takođe načelno podržao njihove zahteve.

"Vlada sada izgleda kao da u njoj imamo dobre i loše momke. Mislim da bi trebalo da istraju na jednoj politici", ukazao je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track