PAZITE DA VAM GRČKA NE PRESEDNE: Dobro sakrijte ajvar i salame!
Foto: Nebojša Mandić

Oprez na letovanju

PAZITE DA VAM GRČKA NE PRESEDNE: Dobro sakrijte ajvar i salame!

Društvo -

Turisti koji putuju kolima zasad su bezbedniji, ali oni u autobusima lako mogu žestoko da nadrljaju ako carinici pronađu hranu u ručnim frižiderima i torbama

Planirate letovanje u Grčkoj? I pravite spisak hrane koju ćete poneti kako biste što jeftinije prošli? Zaboravite na ajvar, salame, sarmice, punjene paprike i meso!Ne samo što će vam ih carinici, ukoliko ih pronađu, oduzeti , već ćete i kaznu platiti. Koliko su Grci ozbiljni u ovoj odluci, govore i dosta rigoroznije kontrole na ulasku u Grčku. Turisti koji idu sopstvenim prevozom, bar za sada u predsezoni, i mogu nešto od hrane da prošvercuju jer grčki carinici automobile lakše i brže puštaju. Međutim, što se tiče autobusa, tu je sasvim drugačije.Razbijaju tegle- Prvo, na ulasku u Grčku, njihovi carinici insistiraju da putnici izađu iz autobusa i pojedinačno svako od njih pokaže pasoš, nisu pošteđeni ni stariji ni deca. Ranijih godina je bilo dovoljno da vođa grupe odnese njihove pasoše na uvid. Novina je da svu hranu koju pronađu odmah oduzimaju. Otvaraju ručne frižidere, kofere, torbe... A u njima su Srbi poneli sve i svašta, od jaja, mlevenog mesa, salama i piletine do pasulja, punjenih paprika, sarmica, tegli ajvara... Svojim očima sam gledao kako tu hranu bacaju na granici, a tegle ajvara razbijaju. Pršti na sve strane - priča za Kurir Jovica Stanković, koji je ovih dana letovao u Paraliji.On kaže da su verovatno zbog toga i duža zadržavanja na granici.- Evo, ja sam prošle nedelje stigao u Grčku. Tog jutra na ulazak u tu zemlju čekala su u sedam ujutro čak 32 autobusa. Šta će tek biti u julu i avgustu? Istina, ne trkeljišu sve autobuse, ali onima kojima krenu detaljno da kontrolišu prtljag, njima će oduzeti sve sem flaše vode i eventualno keksa.... - naglašava naš sagovornik i dodaje:Skuplja kazna od letovanja- U našem autobusu je bilo dosta dece, ali i starih. Jedan bračni par je, pošto su im oduzelu pun frižider hrane, počeo da plače. Ljudi su komentarisali da su krenuli na odmor sa 150 evra jer nisu imali više i da su zbog toga morali da nose hranu od kuće. A onda, kad su nam oduzeli sve što smo poneli, u autobus je ušao vodič i rekao nam da moramo da platimo kaznu i krenuo je da skuplja pare po autobusu. Nije nam rekao kolika je kazna, a mi smo skupili oko 100 evra. On je onda izašao iz autobusa, otišao do carinika, šta mu je dao i koliko, ne znam, i tek onda su nas pustili u Grčku.

Pregledaju sve pasošeSRBIJA POJAČALA KONTROLU ZBOG MIGRANATAI na srpskoj granici s Makedonijom prilikom ulaska u našu zemlju pojačana je kontrola. Na udaru su upravo autobusi sa našim turistima koji se vraćaju sa letovanja. A razlog je eventualno sprečavanje pokušaja migranata da ilegalno uđu u Srbiju.

Sve za popustMAKEDONCI SE PREDSTAVLJAJU KAO SRBIPo tradiciji, najviše srpskih turista krajem maja i u junu letuje upravo u Paraliji. Za razliku od ranijih godina, u prvim smenama nema Nemaca, Rusa, Čeha, Poljaka... Ali je zato posle Srba najviše Bugara i Rumuna, ali i sve više Makedonaca. Oni zbog blizine uglavnom dolaze na produženi vikend. Kako bi što jeftinije pazarili kožnu i krznenu garderobu, Makedonci se predstavljaju kao Srbi. Jer njima Grci ne daju popust,a naši dobijaju najveći. Tako kao „lažni“ Srbi po kožnoj jakni skinu još 20-30 evra, a za bundu u proseku i po 100 evra!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track