SRBI, SRAM VAS BILO: Od  Hrama Svetog Đorđa u Lesteru prave teretanu!

Skrnavljenje svetinje u Velikoj Britaniji

SRBI, SRAM VAS BILO: Od Hrama Svetog Đorđa u Lesteru prave teretanu!

Društvo -

Porta Hrama Svetog Đorđa u Lesteru biće zatrpana tegovima jer SPC imovinu nije prepisala na sebe, već na četvoricu Srba, koja su to sad zloupotrebila.

Crkva Svetog Đorđa u Lesteru u Velikoj Britaniji pretvara se u teretanu, saznaje Kurir! Plan je da se uskoro u porti srpske svetinje otvori javna teretana, a povodom ovog skandala dosad ništa nije preduzela Srpska pravoslavna crkva (SPC), odnosno vladika britansko-skandinavski Dositej. I britanski mediji su pisali o otvaranju teretane, a tamošnji Srbi su u šoku zbog planova kojim se, kako kažu, skrnavi mesto koje decenijama okuplja srpsku dijasporu u Engleskoj.Izvor Kurira iz Lestera naglašava da je problem nastao zbog toga što pomenuta crkva, koju SPC koristi od 1984, kad ju je 88 ktitora otkupilo od anglikanske crkve, ipak nije u zvaničnom vlasništvu SPC, već je katastarski uknjižena na četvoricu Srba. Ona je u vlasništvu četvorice Srba, koji su rođeni u Ujedinjenom Kraljevstvu, i oni mogu da s tom imovinom rade šta god požele! Na kraju su došli na ideju da prostor ispred crkve ustupe za teretane lesterskoj opštini.- SPC u Britaniji ne raspolaže imovinom, koja je uknjižena na pojedince ili savesne ktitore. Britanski zakon ne poznaje društvenu imovinu, pa je tako i crkva u Lesteru, iako SPC ima pravo nad njom, uknjižena na fizička lica. SPC je u Britaniji registrovana kao neka vrsta humanitarne organizacije - naglašava izvor. On dodaje da zabrinjava to što vladika Dositej ništa ne preduzima.- On se prvo protivio ovom cirkusu, ali sad je prihvatio, kako reče, „činjenično stanje“. Ovo je skandal kakav vernici ne pamte - navodi naš sagovornik.Kurir je pokušao da dobije komentar vladike Dositeja, ali on nije odgovarao na naše poruke, a odgovore nismo dobili ni u Patrijaršiji.

Draško ÐenovićZA NAS NIJE NORMALNO, ALI U SVETU JESTEVerski analitičar Draško Đenović kaže za Kurir da nije neobično što će se u porti srpske crkve otvoriti teretana:- Sve crkve širom sveta prave neke društvene aktivnosti. To je kod nas možda neobično, ali u mnogim crkvama nije. Razumem ogorčenje vernika zbog teretane u porti, jer mnogi vernici i dalje crkvu vide samo kao mesto gde se treba moliti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track