BRUKA DRŽAVE: Trudnice po pet meseci ne dobijaju nadoknade
Foto: Shutterstock

Ko je odgovoran za ovo

BRUKA DRŽAVE: Trudnice po pet meseci ne dobijaju nadoknade

Društvo -

Umesto da zaštiti žene koje se odluče na majčinstvo i pruži im neke beneficije, administracija ih stavlja u ponižavajući položaj

Trudnicama u Srbiji i po pet meseci kasni naknada za trudničko bolovanje, zbog čega ne mogu da kupe neophodne lekove i plate brojne analize!I umesto da država zaštiti žene koje se odluče na majčinstvo i pruži im neke beneficije, ona ih stavlja u više nego nepovoljan položaj.RFZO ima objašnjenjeO nemaru države prema trudnicama svedoči i Nevena Milanović, profesorka iz Beograda. Ona je na trudničko bolovanje otišla 1. februara, a prvu naknadu je, kaže, dobila u tek u julu.- Već u prvim mesecima trudnoće sretnete se s nebrigom države i shvatite da se prepušteni sami sebi. Naknada koju bi trebalo da dobijamo tokom bolovanja nama je jedini i veoma važan izvor primanja. Održavanje trudnoće košta jer treba kupiti lekove i uraditi analize. Od čega ja to da platim ako sam čekala naknadu pet meseci?! - ogorčeno kaže Nevena.S druge strane, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u čijoj nadležnosti je refundacija trudničkog bolovanja, poručuju da nema kašnjenja.- RFZO redovno, bez kašnjenja, isplaćuje naknadu zarade za trudničko bolovanje u zakonski propisanom roku od 30 dana od dana podnošenja kompletne dokumentacije. Razlog kašnjenja isplate je neblagovremeno dostavljanje dokumentacije od strane poslodavca, bez koje Republički fond ne može da isplati pripadajući iznos naknade - odgovaraju iz Fonda.Fali im jedan papirMeđutim, poslodavci, koji su od 1. januara ove godine u obavezi da isplaćuju 100 odsto bolovanja, problem vide u zamršenoj birokratiji koju je nametnula država i koja i te kako usporava ceo proces.- Mi bolovanje prvo isplatimo, što praktično znači da mi kreditiramo državu. Posle prikupljamo neophodne papire i uvek neki fali. Najbolje za sve bi bilo da država direktno isplaćuje novac na račun trudnica. U situacijama kada poslodavci nemaju mogućnost da duži period sami pokrivaju naknadu, u problemu su žene koje čekaju novac - kaže jedan beogradski privrednik.

Rešenje svi će dobiti povećanje roditeljskog dodatkaVULIN: DONEĆEMO PRAVIČNIJE MEREOd 1. januara sledeće godine roditelji više neće moći da računaju ni na povraćaj PDV na hranu i opremu za bebe. Ova mera deo je sporazuma naše države sa MMF.Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže:- Izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost, odnosno ukidanje povraćaja PDV za bebe, kao jedna od mera koje su dogovorene sa MMF, ni u kom slučaju ne predstavljaju opterećenje za nove roditelje. Osnovni cilj ove izmene je ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu. Sada će svi dobijati nadoknadu, a ne kao do sada samo onaj ko je prikupljao račune i još morao da prikaže cenzus na zaradu. Ovako će svako ko prima roditeljski dodatak dobiti povećanje, a ne samo oni koji kupuju dečju opremu. Pitanje je koliko je ljudi uspelo da sakupi račune, ode u Poresku i dobije povraćaj PDV - izjavio je Vulin za Kurir.Roditeljski portal Bebac u otvorenom pismu Vladi Srbije predlaže:- Imamo jedan predlog za vas: ukinite PDV na opremu i hranu za bebe u potpunosti! Većina država koja misli na svoje građane je to već uradila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track