KINEZI SRBIMA OTIMAJU PASOŠE: Vraćaju ih za 3.000 dolara
Foto: Shutterstock

Opelješeni naši nastavnici

KINEZI SRBIMA OTIMAJU PASOŠE: Vraćaju ih za 3.000 dolara

Društvo -

Prosvetari koji su otišli na Istok da rade postali su lak plen kineskih agencija, koje im uzimaju putne isprave i novčano ih ucenjuju

Nekoliko radnika iz Srbije postali su žrtve prevare u Kini!Naime, njima je kineska agencija preko koje su dobili posao uzela pasoše da bi im, navodno, „završila radne dozvole“, ali im je nakon toga tražila novac da bi im ih vratila.„Cena“ za vraćanje putne isprave je u slučaju jedne Srpkinje bila, ni manje ni više, nego 3.000 dolara!

Ucene... Čuvajte se kineskih agencija za zapošljavanje
Ucene... Čuvajte se kineskih agencija za zapošljavanje

Upozorenje iz ambasade- Preko te kineske agencije posao nastavnika dobilo je desetak ljudi iz Srbije. Svima su uzeti pasoši i ne mogu da ih dobiju ako ne plate naknadu agenciji. Ta naknada često varira, ali je poznato da je jedna žena iz Srbije morala da plati čak 3.000 dolara da bi joj pasoš bio vraćen. To je nečuveno, velika prevara. S druge strane, postoji i velika opasnost da vas kineski organi na ulici zateknu bez pasoša i da vas uhapse - priča jedan od Srba koji radi u Kini.U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije potvrđuju saznanja Kurira i kažu da su već s našom ambasadom u Pekingu adekvatno reagovali prema nadležnim kineskim organima.- Ambasada Srbije u Pekingu upozorava naše građane na neprihvatljiv način rada jednog broja kineskih agencija za zapošljavanje nastavnika. Prevashodno zbog činjenice da naši građani svoje poslove često pronalaze preko interneta i društvenih mreža, a ne preko agencija za zapošljavanje koje imaju dozvolu za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije. U većini slučajeva potpisuju ugovor s kineskim agencijama, kojim svojevoljno prihvataju da poslodavcu predaju originalna dokumenta, koja će im biti vraćena tek po isteku ugovora - navode za Kurir u nadležnom ministarstvu.Prijave policijiMeđutim, iz ministarstva dodaju da naši građani koji rade u Kini uglavnom nisu, u slučaju prevare, spremni da kineskoj policiji prijave agencije i agente preko kojih su se zaposlili, niti okolnosti pod kojima rade da ne bi ugrozili svoj boravak u toj zemlji. Tako su dosad samo dva naša državljana prijavila kineskim vlastima sporne agencije.

Radnik iz Srbije tvrdiHAPSILI SRBE KOJI NISU IMALI PUTNE ISPRAVEDragan Blagojević, jedan od Srba koji je posao u Kini dobio preko za naše državljane sporne agencije, ispričao je da je, pre nego što je potpisao ugovor, saznao da može doći u situaciju da ostane bez pasoša. Zato je, kako kaže, tražio da agencija potpiše aneks ugovora „gde striktno piše da agencija mora da vrati pasoš posle izrade svih potrebnih dokumenata“. Takođe, otkriva da je dvoje Srba bilo uhapšeno jer nisu imali lična dokumenta.- Pušteni su, ali im je policija rekla da se više ne pojavljuju u tom mestu gde su uhvaćeni bez pasoša - naveo je Blagojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track