KOMUNALCI MOGU I DA "PENDREČE": Gradska uprava im nabavlja gumene palice!
Foto: Dragan Kadic

KOMUNALCI MOGU I DA "PENDREČE": Gradska uprava im nabavlja gumene palice!

Društvo -

Gradska uprava raspisala je tender za nabavku opreme za Komunalnu policiju, tačnije 350 gumenih palica za potrebe ove službe.

Kako stoji u konkursnoj dokumentaciji “službena palica mora da bude napravljena od prirodnog i veštačkog kaučuka, da u unutrašnjosti ima metalnu šipku koja obezbeđuje potrebnu čvrstoću i otpornost pri upotrebi, anatomski oblikovan rukohvat da bi se palica nosila, kao i alku sa gurtnom radi sigurnijeg rukovanja njome”.

"Komunalna palica" mora da bude dužine 56 centimetara, prečnika drške tri centrimetra, a maksimalna dozvoljena težina je 625 grama. Nosač palice treba da bude crne boje sa metalnom alkom o koju se kači palica.Međutim, komunalci su i do sada imali palice, i to metalne teleskopske na izvlačenje sa gumenom drškom koje su prema nekim tumačenjima zakona, zabranjene za korišćenje u Srbiji.

Uzorak komunalne palice zainteresovane firme moraju da dostave do ponedeljka 24. oktobra.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

NADLEŽNOSTI I SREDSTVA PRINUDE

Inače, prema Zakonu o Komunalnoj policiji “sredstva prinude se primenjuju samo kada je to apsolutno nužno i u meri koja je neophodna za izvršenje zadataka bez nepotrebnih štetnih posledica”.

Po članu 16 ovog zakona, komunalni policajac ima sledeća ovlašćenja:

1) upozorenje2) usmeno naređenje3) provera identiteta4) dovođenje5) pregledanje lica i predmeta6) privremeno oduzimanje predmeta7) video nadzor8) upotreba sredstava prinude, i to fizičke snage, službene palice i sredstava za vezivanje

Član 24 Zakona o Komunalnoj policiji definiše kada mogu da se upotrebe sredstva prinude:

- Fizičku snagu i službenu palicu komunalni policajac može da upotrebi samo ako u obavljanju poslova na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije istovremeni protivpravni napad.

- Službena palica ima tehnička obeležja utvrđena podzakonskim propisima policije o sredstvima prinude, odnosno o posebnoj opremi za obavljanje policijskih poslova.

- Sredstva za vezivanje komunalni policajac može, u skladu sa zakonom, da upotrebi protiv lica koje pruža otpor ili pokušava da pobegne.

- Sredstvima za vezivanje smatraju se službene lisice, plastične zatege i druga za to namenjena sredstva prema Zakonu o policiji i sa tehničkim i drugim karakteristikama utvrđenim podzakonskim propisom o sredstvima prinude.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track