TOLIKO O RAVNOPRAVNOSTI: Žene ni u narednih 170 godina neće zarađivati koliko muškarci?!
Foto: Profimedia

Godišnji izveštaj Svetskog ekonomskog foruma

TOLIKO O RAVNOPRAVNOSTI: Žene ni u narednih 170 godina neće zarađivati koliko muškarci?!

Društvo -

ŽENEVA - Ukoliko se sadašnje tendencije nastave, razlika u visini zarada muškaraca i žena neće biti prevaziđena ni u narednih 170 godina, zaključeno je u najnovijem godišnjem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o globalnoj rodnoj nejednakosti, na čijem je Indeksu Srbija rangirana kao 48. od ukupno 144 zemlje.

Srbija je na prošlogodišnjem Indeksu bila na 45. mestu.

U izveštaju za 2016. se navodi da je razlika u zaradama muškaraca i žena na globalnom nivou nazadovala do nivoa na kojem je bila 2008. godine, nakon što je dostigla vrhunac 2013, prenosi AP.

U izveštaju se ističe da nijedna zemlja nije u potpunosti prevazišla sveukupnu rodnu nejednakost, ali se napominje da su pet zemlja koje se nalaze u vrhu Globalnog indeksa - Island, Finska, Norveška, Švedska i Ruanda - prevazišle više od 80 odsto rodne neravnopravnosti.

Indeks procenjuje razlike kad je reč o polovima u oblasti ekonomije, obrazovanja, zdravstva i političkih ovlašćenja, objašnjava AP.

SAD se nalaze na 45. mestu na ovogodišnjoj listi i prevazišle su više od 72 odsto nejednakosti među polovima.Na poslednjem mestu među 144 zemalja na Indeksu za 2016. nalazi se Jemen, zaključuje američka agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track