Policiji zabraniti praćenje bez odluke suda

Ombudsman

Policiji zabraniti praćenje bez odluke suda

Društvo -
Ombudsman i poverenik su pred Ustavnim sudom osporili Zakonik o krivičnom postupku, kao što su ranije zbog slične odredbe osporili i Zakon Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražili su od Ustavnog suda Srbije da donese privremenu meru zabrane policiji da prikuplja podatke o komunikacijama građana bez odluke suda, saopštio je danas ombudsman.

Oni su privremenu meru tražili jer, kako su naveli, preti opasnost da će do konačne odluke Ustavnog suda "hiljade građana biti predmet neustavne kontrole opštenja".

Privremena mera važila bi do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u postupku koji su ombudsman i poverenik pokrenuli za ocenu ustavnosti odredbe Zakonika o krivičnom postupku prema kojoj policija može pribavljati listinge, lokacije i druge podatke o telefonskom saobraćaju građana po odluci tužioca, a ne suda, kako to propisuje Ustav Srbije.

Ombudsman i poverenik su pred Ustavnim sudom osporili Zakonik o krivičnom postupku, kao što su ranije zbog slične odredbe pred istim sudom osporili i Zakon Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA) i Vojnoobaveštajnoj agenciji (VOA).

Ustavni sud je pre mesec dana, po predlogu zaštitnika građana i poverenika, iz istog razloga već proglasio neustavnom odredbu Zakona o VBA i VOA, koja je propisivala da direktor VBA, a ne sud, odobrava primenu mera nadzora nad komunikacijama građana, podsetio je ombudsman.

Neposredno nakon što je Ustavni sud doneo odluku o neustavnosti odredbe Zakona o VBA i VOA, predstavnici VBA obavestili su Jankovića i Šabića da će zakon primenjivati sve dok sud svoju odluku ne objavi i u Službenom glasniku, što se još nije desilo.

"Policija i tužilaštvo su, međutim, istakli da će nastaviti da bez odluke suda prikupljaju podatke o komunikacijama građana jer oni ne primenjuju zakon čija je neustavnost utvrđena, već Zakonik o krivičnom postupku, koji do tada nije bio osporen pred Ustavnim sudom. Novim predlogom Ustavnom sudu, zaštitnik i poverenik su sada osporili i zakonik", naveo je ombudsman.

Dodao je da je od svih službi koje mogu da zadiru u privatnost komunikacija građana, jedino Bezbednosno-informativna agencija (BIA) obavestila zaštitnika i poverenika da je spremna da bez odlaganja uskladi svoj rad sa odlukom Ustavnog suda, iako se ona na BIA formalno ne odnosi.

BIA je navela da se na to odlučila jer odluka Ustavnog suda sadrži jasan stav da je neustavno svako prikupljanje podataka o komunikacijama građana bez odluke suda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track