Elektronske knjižice već od septembra

Elektronske knjižice već od septembra

Društvo -
Nove elektronske kartice onemogućiće zloupotrebe i stvoriti mogućnost za "onlajn" zakazivanje

BEOGRAD - Zamena zdravstvenih knjižica elektronskim karticama, što treba da onemogući zloupotrebe, mogla bi da počne od septembra, a prve zamene će početi u Valjevu zbog razvijenosti informacionog sistema i mrežnoj povezanosti između zdravstevnih ustanova u tom kraju.

Zamena knjižica karticama zdravstvenog osiguranja (KZO), koje će važiti 10 godina, počeće po dobijanju saglasnosti vlade Srbije o ceni kartica, koje bi trebalo da koštaju 443 dinara, a očekuje se da to bude najkasnije za dve sedmice, rekla je portparol RFZO Sanja Mirosavljević.

Ona je navela da "pilot" zamena treba da počne u Valjevu jer tamo postoje razvijeni informacioni sistemi i mrežna povezanost između zdravstevnih ustanova.

"Nadamo se da će, zatim, već od septembra krenuti zamena u celoj Republici", navela je Mirosavljević ukazujući da je prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju rok za zamenu tri godine.

U Fondu smatraju da je to veoma kratak rok za tako obiman posao, posmatrajući koliko je trajala zamena ličnih karata i sličnih dokumenata i da će verovatno biti produžen.

Predlog je da osiguranici novu elektronsku karticu zdravstvenog osiguranja plaćaju 443 dinara, a zahtevi za izdavanje podnosiće Fondu, uz dokumentaciju koja je bila potrebna i za dobijanje zdravstvene knjižice.

Uvođenje karticama zdravstvenog osiguranja, pre svega će, onemogućiti zloupotrebe, odnosno falsifikovanje isprava. Takođe, sigurnosni sistemi obezbeđuju visoku zaštitu administrativnih podataka na čipu.

Kartica će značajno olakšati i proces overe, dok će se promene ličnih podataka o osiguraniku obavljati učitavanjem novih podataka na čip, bez promene same isprave, što do sada nije bilo moguće.

KZO će omogućiti i formiranje elektronskog zdravstvenog kartona, kao i izdavanje elektronskog recepta.

Pored toga, kako je rekla koordinatorka za razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija projekta Ministarstva zdravlja "Razvoj zdravstva Srbije" Nada Teodosijević, nove elektronske kartice će stvoriti i mogućnost za "onlajn" zakazivanje.

I Teodosijević smatra da tri godine nisu dovoljne za zamenu zdravstvnih knjižica elektronskim karticama i istovremno ističe da će informatizacijom, uključujući i KZO, pacijenti dobiti kvalitetniju zdravstvnu uslugu.

"Uvođenje informacionih sistema u sve zdravstvene ustanove i njihovo međusobno, kao i povezivanje sa Fondom jeste preduslov za korišćenje novih elektronskih kartica", navela je Teodosijević.

Kako je podvukla, informatizacija teče "po planu" i do sredine 2013. godine informacioni sistemi bi trebalo da budu uvedeni i u sve ustanove primarne zdravstvene zaštite.

Poredeći Srbiju sa zemljama u regionu, Teodosijević je rekla da je situacija "šarena" - elektronske kartice uglavnom postoje, ali nisu sve zdravstvene ustanove u potpunosti informatizovane.

"Od nekih smo malo lošiji, a od nekih dosta bolji", dodala je.

Gostujući na RTS-u pomoćnica ministra zdravlja Dubravka Šaranović rekla je da se knjižice sada uvode jer ranije nije bilo dovoljno sredstava i nisu svi u elektronskom sistemu.

Ona je kazala da bi morala svuda da se sprovede informatizacija kako bi se zdravstvene ustanove povezale sa apotekama i da elektronska komunikacija bude istovremena u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Ona je kazala da bi informatizacija svih ustanova u Srbiji trebalo da bude završena do 2015. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track