DIREKTOR LUTRIJE SRBIJE POSLE SKANDALA: Izvlačimo loptice rukama jer tako treba
Foto: Dragana Udovičić

Okajava grehe

DIREKTOR LUTRIJE SRBIJE POSLE SKANDALA: Izvlačimo loptice rukama jer tako treba

Društvo -

Kuglice iz pokvarenog bubnja vadio mladić s povezom na očima i hirurškim rukavicama jer emisija nije mogla da bude prekinuta. Sve je po pravilima, tvrdi Nenad Lazarević

Dva uzastopna skandala s igrama na sreću bingo i loto potresla su Državnu lutriju Srbije, a građani su postali veoma skeptični kada je reč o regularnosti.Direktor DLS Nenad Lazarević objašnjava za Kurir da je loptice iz pokvarenog bubnja u igri bingo pre tri dana na TV Hepi izvlačio čovek s maskom i hirurškim rukavicama jer „nije bilo drugog načina“, dok je za četvorominutno zakašnjenje grafike u loto izvlačenju prekjuče na RTS kriv računar koji je blokirao.

- Na uređaju je prosto pukla sajla u toku izvlačenja, a procedura u tom trenutku nalaže da operater TV izvlačenja ručno izvlači loptice iz bubnja po uputstvima predsednika komisije DLS. Prosto nije bilo drugog načina... Mislim da ovo čak nije prva situacija tog tipa, to je standardna procedura koja se kod nas primenjuje praktično od osnivanja - kaže Lazarević.

Na pitanje da li je svestan koliko je cela situacija za igrače bila nenormalna i da sumnjaju u nameštaljku, Lazarević je odgovorio da je „operater imao povez na očima“. Tvrdi da ne mogu da prekinu emisiju i da je nastave kad otklone kvar.- Kamera je sve vreme bila na bubnju i procedura je ispoštovana. Kad jednom počne izvlačenje, ne možemo da ga odložimo. Nismo mi to smislili, već je takva procedura u svim lutrijama na svetu. Kako mi da predvidimo kad će sajla na bubnju da pukne - zapitao se Lazarević.

O slučaju od pre dva dana sa loto izvlačenjem, kada je grafici trebalo više od četiri minuta da sve brojeve ispiše na ekranu, direktor Lutrije kaže da je došlo do kvara na računaru.- Grafika se proverava pre svakog izvlačenja, ali računar je blokirao. Restartovan je i nastavljeno je dalje izvlačenje. Naravno da je sa sedmim izvučenim brojem i broj „šestica“ povećan na dva, jer nakon što je izvučen sedmi broj, na nekom drugom listiću drugi igrač je ostvario šest dobitaka. Ne vidim šta je sporno i ne razumem potrebu zbunjivanja javnosti na ovakav način. Na snimku se sve vidi - tvrdi Lazarević.

I pre bilo skandalaAFERA S KUGLICOM 21Ovo nije prvi veliki skandal koji je izbio s „Lutrijom Srbije“. Prošle godine buru u javnosti izazvalo je kada su gledaoci u živom programu videli kako se na ekranu pojavljuje broj 21, koji još nije izvučen iz bubnja! Istraga o ovom slučaju trajala je mesecima, a na kraju je ipak saopšteno da nije reč o prevari, već o grešci izazvanoj ljudskim faktorom.

Poreska upravaDLS JEDINI ODGOVORAN ZA REGULARNOST- Prema Zakonu o igrama na sreću, pravo na priređivanje klasičnih igara na sreću (loto, bingo, tombola, lutrija...) ima jedino Državna lutrija Srbije, koja je odgovorna za način, postupak izvlačenja i utvrđivanje dobitnika. Istim zakonom je propisano da se izvlačenje i utvrđivanje dobitaka obavlja pred komisijom koju imenuje priređivač DLS i koja sačinjava zapisnik o toku izvlačenja - rečeno je Kuriru u Poreskoj upravi, u čijoj je nadležnosti Uprava za igre na sreću pri Ministarstvu finansija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track