Beograd jedini bez liste čekanja na vrtić

Beograd jedini bez liste čekanja na vrtić

Društvo -
Ustanovi za decu "Nada Naumović" u Kragujevcu pristiglo je više od 600 zahteva roditelja za upis dece u neko od 15 obdaništa, što pokazuje da će biti duplo više kandidata nego što ima mesta

BEOGRAD - U Beogradu je na poslednjem konkursu primljeno 10.015 mališana u vrtiće, tako da više nema dece koja čekaju na upis, ali je situacija u drugim gradovima Srbije nešto drugačija, pa u pojedinim obdaništima i dalje postoje liste čekanja.

Sekretar za dečiju zaštitu grada Beograda Ljiljana Jovčić rekla je da je u predškolske ustanove u glavnom gradu na majsko-junskom konkursu primljeno 6.431 dete jaslenog i 3.584 mališana vrtićkog uzrasta.

Roditelji su imali pravo da navedu tri željena vrtića, a prioritet pri upisu imali su mališani čija su oba roditelja zaposlena, iz socijalno ugroženih porodica i višečlanih porodica, samohrani roditelji.

Prema njenim rečima, najviše podnetih zahteva bilo je za upis u opštinama Novi Beograd, Zvezdara, Palilula, Voždovac, Čukarica i Rakovica.

Jovčić je naglasila i da se u Beogradu trenutno grade četiri vrtića - jedan u Obrenovcu i tri na Novom Beogradu, a očekuje se da te ustanove, čija je izgradnja počela u aprilu ove godine, počnu sa radom 2013. godine.

Sa druge strane, kako je rečeno u Predškolskoj ustanovi "Pčelica" u Nišu, na listi za prijem u jedan od ukupno 21 vrtića u tom gradu čeka oko 2.000 dece.

"Niš je u prethodne četiri godine izgradio šest vrtića, a jedan je u završnoj fazi izgradnje. Četiri objekta su puštena u rad, dva će biti otvorena uskoro, a jedan nešto kasnije", naveo je pomoćnik direktora za sektor vrtića Ivan Todorov.

On je dodao da je PU "Pčelica" adaptirala tri vrtića, kuhinju i upravnu zgradu, da je u celodnevni boravak upisano 5.050 dece, a u predškolski 926 mališana.

Ove i naredne godine planirana je adaptacija prostora za vrtiće u školama "Brzi brod" i "Novo selo", kao i izgradnja još tri vrtića - u Somborskoj ulici, Ledenoj steni i u naselju Nikola Tesla, a "ukoliko se ispoštuje dinamika izgradnje i adaptacije novih objekata lista čekanja bi praktično bila ukinuta", naglasio je Todorov.

I Ustanovi za decu "Nada Naumović" u Kragujevcu pristiglo je više od 600 zahteva roditelja za upis dece u neko od 15 obdaništa, što pokazuje da će biti duplo više kandidata nego što ima mesta.

Direktorka te ustanove Slavica Otović je navela da će moći da se upiše nešto više od 330 dece, od čega najveći broj njih u jaslice, dok u uzrastu od tri do pet i po godina, mesta ima za njih tridesetak.

"U 10 odsto slučajeva su u pitanju deca čiji roditelji ne rade, u 40 odsto samo jedan radi, dok je najviše, oko 50 odsto, dece kojima oba roditelja rade", rekla je Otović.

Prema njenim rečima, u obdaništima u Kragujevcu u celednovnom boravku je oko 3.500 mališana, od kojih njih 300 besplatno boravi, odlukom gradske uprave da treće dete dobije besplatan smeštaj.

"Najviše je dece čiji roditelji imaju slabija primanja i mesečno plaćaju od 2.500 do 3.500 dinara, dok je manji broj roditelja sa velikim primanjima i oni mesečno plaćaju od 9.500 do 11.000 dinara", rekla je Otović i najavila da samohrani roditelji mesečno plaćaju 5.000 dinara, te i da je takvih oko 400 mališana.

Portparol Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" u Novom Sadu Ruža Pajantić kaže da lista čekanja postoji, ali da se trude da ona bude što kraća.

Prema njenim rečima, konkurs za upis novih mališana u vrtiće se privodi kraju, a u trenutku njegovog raspisivanja 1. aprila u toj ustanovi je postojala lista čekanja na kojoj se nalazilo oko 300 dece.

Konkurs je, prema rečima Pajantićeve, raspisan za 1.668 slobodnih mesta, a "Radosno detinjstvo" će od svog osnivača, Skupštine Novog Sada, zatražiti odobrenje za upis 20 odsto više dece kako bi lista čekanja bila što kraća.

U sklopu "Radosnog detinjstva", koje je najveća predškolska ustanova na Balkanu, radi 67 vrtića, od ćega je 47 u gradu, a 20 u prigradskim naseljima, dok je jedan objekat u izgradnji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track