POLITIČARI, STIDITE SE: Hoćete da zaradite na bebama
Foto: Shutterstock

Zar je ovo borba protiv bele kuge

POLITIČARI, STIDITE SE: Hoćete da zaradite na bebama

Društvo -

Trgovci roditeljima u Srbiji najskuplje prodaju opremu za novorođenčad. Marže na stvari za najmlađe su 60 odsto, a država ne reaguje

Svim političarima su puna usta priče o iskorenjivanju bele kuge, a roditelji u Srbiji decenijama plaćaju najskuplju bebi-opremu u Evropi!Srpski trgovci su toliko alavi da su stavili ogromne marže, odnosno na svakom proizvodu za najmlađe zarađuju neverovatnih 60 odsto! To praktično znači da za bebi-kolica, koja u susednoj Mađarskoj koštaju oko 10.000 dinara, u Beogradu treba izdvojiti i do 17.000 dinara.Trljaju rukeJasmina Mihnjak, urednica portala Bebac, kaže da je sramota da su cene dečjih proizvoda toliko visoke.- O iskorenjivanju bele kuge samo se priča, a roditeljima se sve više otežava, pa se zbog toga se sve više njih odlučuje za bebe u kasnijim godinama. Sve što ima bilo kakve veze s decom u Srbiji je najisplativiji posao zato što će roditelj dati sve za dete, a trgovci to koriste. Država treba da spreči trgovce da stavljaju tolike marže - ističe Mihnjak i dodaje da ljudi zbog uštede idu u Mađarsku po opremu i hranu za decu.

Otežavaju život

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da je država nemoćna.- Nemamo mehanizam da ograničimo marže na proizvode za bebe. Za jedinu uredbu kojom smo ograničili marže na hleb „sava“ trpimo pritisak EU da je ukinemo, ali mi zbog sigurnosti najsiromašnijih to nećemo da uradimo. Svaki uticaj države na slobodno tržište naišlo bi na reakciju EU.Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača kaže da su bezobrazno visoke marže na dečju opremu u suprotnosti sa zvaničnom državnom politikom.- Imamo ministarku bez portfelja Slavicu Đukić Dejanović, koja kao jedan od prioritetnih zadataka ima poboljšanje nataliteta, ali se, kad se pogledaju ove marže, postavlja pitanje šta se konkretno radi da se u ovim teškim trenucima olakša život porodicama s decom.

Ljubodrag SavićUVALJUJU NAM SMEĆE ZA VELIKE PAREOsim što građani Srbije skuplje plaćaju robu nego u Evropi, trgovci im uvaljuju i loš kvalitet proizvoda, upozorava profesor Ljubodrag Savić s Ekonomskog fakulteta:- Država ne može da ograničava marže jer to ne bi bilo u skladu s tržišnom privredom, ali može izmenom zakona da da veća ovlašćenja tržišnoj inspekciji da kažnjava na licu mesta za loš kvalitet robe, kao i da drastično pooštri kazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja