TVRDE DA IM ZAHTEVI NISU UVAŽENI: Vojni sindikat Srbije ne odustaje od protesta
Foto: Promo

Nezadovoljni pregovorima

TVRDE DA IM ZAHTEVI NISU UVAŽENI: Vojni sindikat Srbije ne odustaje od protesta

Društvo -

BEOGRAD - Uprkos najavama Ministarstva odbrane da će pripadnicima Vojske Srbije od nove godine biti povećana plata za pet odsto, Vojni sindikat Srbije večeras tvrdi da njihovi zahtevi nisu uvaženi i da neće odustati od protesta najavljenog za nedelju.

Ministarstvo odbrane ponovilo je ranije danas povodom zahteva reprezentativnog Vojnog sindikata za unapređenje materijalnog, socijalnog i radnog položaja pripadnika VS da neće biti smanjenja primanja u MO i Vojsci Srbije, niti otpuštanja zaposlenih, a da će već početkom sledeće godine svima biti povećana plata za pet odsto.Sindikat, međutim, nije zadovoljan i tvrdi da zahtev za usklađivanje plata sa zakonom propisanom osnovicom, odnosno za zaposlene u VS Srbije "minimalno prihvatljivim iznosom osnovice" koja je važžila pre umanjenja zarada u javnom sektoru iz novembra 2014. godine, danas nije prihvaćen.

Kako se navodi u saopštenju sindikata, zbog neuvažavanja ovog zahteva zaposleni u VS, profesionalni vojnici i civilna lica, ne mogu u narednom periodu očekivati primetno poboljšanje standarda i da će se zato najavljeni protest održati u nedelju na platou ispred Ministarstva odbrane.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

U saopštenju Ministarstvo odbrane navelo je se mora imati u vidu da je predviđeno povećanje plata trenutna mogućnost države, a da poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa pripadnika vojske ostaje preokupacija Vlade Srbije i tog ministarstva.Na prethodnim sastancima, dodaje se, otvoreno je razgovarano o svim pitanjima koje sindikat pokreće, predstavnici sindikata su upoznti sa planovima ministarstva, a postignut je i dogovor da će se novi pravilnik o platama primenjivati od 1. januara 2018.

Ministarstvo odbrane je poručilo i da ostaje otvoreno za razgovore sa predstavnicima reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije o svim pitanjima i problemima kojima je cilj poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa pripadnika vojske, poput razgovora o kolektivnom ugovoru, poslovno-tehničkom sporazumu i omogućavanju nesmetanog sindikalnog delovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track