Najnovije vesti

ALARMANTNO: Srbija nema robne rezerve
Foto: Fonet

Neka nam bog bude u pomoći

ALARMANTNO: Srbija nema robne rezerve

Društvo

Državni revizori utvrdili da se ne zna koliko žita, lekova i goriva ima i šta treba obnoviti, jer Direkcija nije uradila popis

Da se sutra kojim slučajem zarati ili da nas zadesi neka velika prirodna katastrofa, nadrljali bismo!Ko zna da li bi u robnim rezervama bilo dovoljno žita, mesa, goriva, lekova, opreme. Ovaj strah je sasvim opravdan posle izveštaja Državne revizorske institucije o poslovanju Republičke direkcije za robne rezerve. Ne zna se pouzdano čega i u kojim količinama ima jer Direkcija nije obavila popis rezervi, vrednih 18,3 milijarde dinara.Veliki gubiciOtkriveno je i da se strateške rezerve pozajmljuju onome ko se javi Direkciji, ne proverava se da li zalihe postoje, pa nije ni čudo što je od 16 milijardi potraživanja za čak 11 naplata neizvesna, jer su firme u stečaju, blokadi ili su prestale da postoje! Direkcija nije popisala finansijsku imovinu vrednu 17,1 milijardu dinara, a uz to Godišnjim programom za 2015. nije predviđeno koja će se konkretno roba nabavljati i u kojim količinama, koje će zalihe biti obnovljene, niti minimum rezervi!

Sima Matić, bivši direktor „Žitovojvodine“, kaže za Kurir da su Robne rezerve godinama jedan od najdragocenijih trofeja stranaka, kojim se ne upravlja domaćinski. Nema inventara zalihaFrapantno je, kako navodi, da Robne rezerve nemaju ozbiljan inventar zaliha.- Upozoravao sam da je pozajmljivanje zaliha privatnim firmama zloupotreba jer se favorizuju miljenici, stvara nelojalna konkurencija privredi, a i država ostane bez pozajmljenih rezervi. Mnogi su se tako obogatili - zaključuje on.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...