SRBIJO, POMOZI MARKU DA ŽIVI! Vaše malo njemu znači SVE!
Foto: Privatna Arhiva

SRBIJO, POMOZI MARKU DA ŽIVI! Vaše malo njemu znači SVE!

Društvo -

Život dvadesetosmogodišnjeg Marka Markovića iz Ivanjice zavisi od terapije lekom koji je jako skup i teško je dostupan na našim prostorima. On živi samo sa ocem, bez majke je ostao pre osam godina, a preživljavaju isključivo od očeve skromne penzije.

Marko boluje od Hočkinove bolesti, malignog oboljenja limfnog tkiva koje pokazuje potencijal ka davanju metastaza. Završio je Geografski fakultet, a sa Hočkinovom bolešću se bori već sedam godina. Trenutno se nalazi u teškom zdravstvenom stanju, a planirao je da lečenje nastavi u Flenzburgu u Nemačkoj.

Međutim, Marko će se ipak lečiti u Srbiji – biće smešten u dve privatne klinike u Beogradu, koje primenjuju iste terapije kao i u Nemačkoj.

Iako trenutno u veoma teškom zdravstvenom stanju, spreman je da se bori za život, ali mu nedostaju novčana sredstva.

Marko je 2008. godine naglo počeo da gubi kilažu i oseća malaksalost. Tog leta je saznao da ima Hočkinov limfom. Saznanje da boluje je krio od svojih dragih ljudi, želeo je sam da se bori. Ali, nekoliko meseci kasnije njegovo stanje se znatno pogoršalo. Više nije mogao da krije svoju bolest.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

"I u najgorim bolovima on je vredno i radno učio i uspešno polagao ispite na Geografskom fakultetu. Taj bol ga nije sprečio da u roku završi osnovne studije i upiše master, pročita gotovo svaku knjigu, našali se na svoj račun, bude tu za svoje drugare" objavila je Fondacija “Budi human - Aleksandar Šapić” koja je nedavno pokrenula SMS broj za pomoć Marku Markoviću.

Marku može da pomogne lek Adcetris (Brentuximab Vedotin) koji se u inostranstvu koristi za uspešno lečenje Hočkinovog limfoma. Terapija se prima na tri nedelje, i jedna košta oko 10.500 evra. Nakon samo tri terapije došlo je do pozitivnog pomaka u njegovom zdravstvenom stanju.

Međutim, prema procenama stručnjaka potrebno je još najmanje 8 do 16 terapija bi bio potpuno izlečen. Trenutno se nalazi u bolnici u Beogradu, gde čeka na četvrtu terapiju za koju je novac obezbeđen.

Dakle, ovaj mladić će se lečiti u Srbiji, ali su mu potrebna novčana sredstva za lek koji nije dostupan na našim prostorima.

Zato upišimo 203 i pošaljimo SMS na 3030.

Njemu možemo pomoći i uplatom na dinarski ili devizni račun.

Broj namenskog depozitnog računa: 205-9011006697270-35

Broj deviznog računa: RS 35205903102267262809

Pomozite Marku da živi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track