BRŽE PRESAĐIVANJE ORGANA: Srbija primljena u organizaciju Evrotransplant
Foto: Think

Ugovor na godinu dana

BRŽE PRESAĐIVANJE ORGANA: Srbija primljena u organizaciju Evrotransplant

Društvo -

BEOGRAD - Srbiju je danas u svoje članstvo jednoglasno primila Organizacija Evrotransplant koja pacijentima iz zemalja-članica omogućava brže presadjivanje organa.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kazao je za Radio-televiziju Srbije da će ugovor o članstvu biti potpisan na period od godinu dana i da će Srbija morati da ispuni odredjene zahteve.

"Ovo je veliki uspeh srpskog zdravstva. Zahvaljujući saradnji izmedju država, šansu dobijaju najhitniji pacijenti. Od momenta potpisivanja ugovora, svaki pacijent iz Srbije kome je hitno potreban organ u roku od 48 do 72 časa, dobija prvi organ koji se pojavi u Evrotransplantu", kazao je Lončar.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

On je dodao da se u okviru te organizacije, podaci svakog novog donora unose u kompjuter, a da se na osnovu brojnih parametara, od krvne grupe do godina, biraju najpogodniji pacijenti.

Lončar je izrazio očekivanje da će Srbija za dva do tri meseca uskladiti procedure koje važu u EU u toj oblasti, a da će prvi korak koji treba preduzeti, biti formiranje jedinstvene liste čekanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track