Skrivaju smrt roditelja da bi dobili penzije

Kurir otkriva

Skrivaju smrt roditelja da bi dobili penzije

Društvo -
Naslednici širom Srbije ne prijavljuju da su im najbližih srodnici preminuli kako bi se domogli njihovih mesečnih primanja

BEOGRAD - Bogate se na mrtvima!Fond PIO našao se na udaru onih kojima ništa nije sveto, pa čak ni smrt najrođenijih. Naime, Kurir otkriva da naslednici širom Srbije poslednjih nekoliko godina kriju smrt svojih srodnika kako bi se domogli njihovih penzija.

- Nekada to rade u dogovoru s matičarima, koji su dužni da Fondu pošalju umrlicu korisnika penzije, ali mnogo češće najrođeniji ne prijave smrt, pa se tako isplata nastavlja. Međutim, veliki broj članova najuže rodbine sam se prijavi, i to kada traže naknadu pogrebnih troškova - objašnjava izvor Kurira blizak Fondu PIO.

Iako Fond ne vodi evidenciju o ovakvim sramotnim pokušajima, priznaju da se ovakve prevare dešavaju.- Da se ne bi dogodilo da isplaćujemo penzije preminulim korisnicima i tako neosnovano trošimo sredstva budžetskih korisnika, na različite načine se trudimo da saznamo podatke o umrlima. Najčešće se dešava da nam se upravo članovi porodice obraćaju sa zahtevom za naplatu pogrebnih troškova i tada nam dostavljaju i izvod iz knjige umrlih - kažu u ovoj instituciji. Napominju da je zakonska obaveza matičara iz lokalnih samouprava da im pošalju uverenje s tačnim datumom smrti preminulog penzionera.

- Tri dana nakon izdavanja izvoda iz matične knjige umrlih matičari nas zovu kako bismo sproveli obustavu isplate. To se ne dešava uvek, pa nam u susret izlaze i poštari, bankari, policija, kao i Republički zavod za statistiku - navode u Fondu PIO. Oni naglašavaju da svaku informaciju koju dobijaju moraju da provere kako ne bi oštetili korisnike.

Čuvao oca u septičkoj jami

U novembru 2008. godine policija u Sremskoj Mitrovici otkrila je da je Dragan Perić (33) svog mrtvog oca ubacio u septičku jamu i prijavio njegov nestanak samo da bi primao penziju.

Godinu dana kasnije u Boru je uhapšen i Aleksandar Šumar (56), koji je dve godine čuvao leš svog oca jer nije imao novca da ga sahrani. On je u međuvremenu nastavio da uzima očevu penziju, uz obrazloženje da nije mogao da nađe posao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja