PRVI INTERVJU ĐINĐIĆEVE SEKRETARICE: Mesecima pre ubistva POJAVIO SE ČOVEK s kojim se stalno viđao!
Foto: Marina Lopičić, Profimedia

Otkrivamo

PRVI INTERVJU ĐINĐIĆEVE SEKRETARICE: Mesecima pre ubistva POJAVIO SE ČOVEK s kojim se stalno viđao!

Društvo -

Mnogi su se pozivali na prijateljstvo s njim, a zapravo ga niko nije dobro poznavao. Delove njegovog života pokušali smo da osvetlimo na osnovu sećanja Biljane Stankov, koja je kao lična sekretarica čitavu njegovu političku karijeru provela uz njega

Prošlo je više od četrnaest godina od ubistva Zorana Ðinđića. Danas ga se najčešće sećaju na dan ubistva 12. marta i ponekom prigodom u toku godine. Mnogi se pozivaju na njega ističući kako su nekada bili bliski. Ipak, samo mu je jedna osoba bila toliko bliska da ga je viđala gotovo svaki dan, a nije bila član porodice. Znala je svaki njegov pokret, svaku nameru, ugovarala i pratila svaki sastanak i pravila organizacionu strategiju za svaki dan.

Bila je to njegova lična sekretarica Biljana Stankov, koja je Zorana Ðinđića pratila od njegovih prvih poslaničkih dana 1991, pa sve do dana kada je ubijen 2003. Ovo je njen prvi intervju.Posle ubistva, kada je za skoro sve, i one koji su ga sreli u prolazu i one koji su mu postavljali klipove u točkove, Ðinđić postao „Zoran“, njegova bliska saradnica insistirala je na tome da je on gospodin Ðinđić.

- Sećate li se kako je izgledao vaš prvi susret sa Zoranom Ðinđićem?Toga se veoma dobro sećam. Imali smo zakazan sastanak u Opštini Vračar i ja sam sa Ðorđem Zečevićem, poslanikom DS, krenula kolima iz centra grada, a sa gospodinom Ðinđićem trebalo je da se nađemo na Slaviji. Nas dvoje smo sedeli na zadnjem sedištu „micubiši pajera“, pošto je Zečević tada bio predstavnik te japanske kompanije za Jugoslaviju. Dobro pamtim taj trenutak kada smo se zaustavili i kada je on ušao u kola. Osetila sam kako je prostrujala neka potpuno nova energija. Bilo je zaista čudno. Tu me je gospodin Zečević predstavio gospodinu Ðinđiću kao člana njegovog tima i rekao mu kako ću ubuduće voditi njihovu zajedničku poslaničku kancelariju. On me je samo pogledao i upitao: „Biljo, jesmo li na ti ili na vi?“. Nasmešio se. Bila sam pomalo zbunjena i rekla sam mu: „Možemo i na ti“.

- Kako ste komunicirali?Čitav naš odnos razvijao se logično i lako. Sa njim je svaki dan bio drugačiji. On je verovao u svoja ubeđenja i želju da promeni Srbiju. Vodila sam sve njegove poslove, beležila obaveze i ugovarala sastanke. Jednostavno, znala sam da ću ga na tom političkom putu sve vreme pratiti. Ne kažem da je on od početka uvek bio zadovoljan načinom na koji radim, ali je sve funkcionisalo i vremenom postajalo sve bolje

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Ove izjave su Đinđića odvele u istoriju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track