ODLAŽE SE PROTEST "PROTIV DIKTATURE": Evo šta su se organizatori dogovorili
Foto: ASB

ODLAŽE SE PROTEST "PROTIV DIKTATURE": Evo šta su se organizatori dogovorili

Društvo -

BEOGRAD - Kako je rečeno u obraćanju okupljenima, protest "Protiv diktature" ulazi u fazu reorganizacije, pa će se protesti umesto svakodnevno održavati, zasad, jednom nedeljno, a po potrebi i više puta tokom nedelje "u zavisnosti od poteza vlasti".

Prvi sledeći skup najavljen je za petak 12. maj u 18 sati kod Skupštine, dok su oni najuporniji najavili da će nastaviti da dolaze svaki dan.

- Više od mesec dana smo zajedno šetali, izvodili performanse, ukazivali na nepravde i birokratiju u našem društvu i pozivali na odgovornost institucija. Onim preostalim nezavisnim medijima pružili smo podršku. Jednu porodicu zajedničkim snagama sa ostalim grupama spasili smo iseljenja iz kuće. Vi morate da znate da mi nismo školovani niti pripremani da vodimo i organizujemo proteste. Mi smo obični ljudi kao i vi, mahom mladi i studenti, ali i veterani koji su tu da nam ukažu na greške koje smo sigurno načinili. Ali mi nećemo da ponavljamo greške, jer ne želimo da budemo replika ovog sistema, ove, a i pređašnje vlasti, koja svoje propuste neće priznavati - kazala je Jelena Anasonović ispred grupe "Protiv Diktature".

Foto: A.S.B.
Foto: A.S.B.

Ona je dodala da su protesti bili velika škola za sve koji su učestvovali u njima.

- Za našu hrabrost, veru, strpljenje, za naše razumevanje i onih koji ne misle kao mi, ili misle isto, ali vide drugačiji put dolaska do cilja. Ovih mesec dana moramo videti kao uspeh svih nas jer smo se probudili, rešili da nas se ipak tiče i da želimo bolju budućnost. Onu koju ćemo zajedno stvarati! Kada smo rekli "ne diktaturi", to smo i mislili. Kada smo izašli na ulice, oduzeli smo joj legitimitet. Mi smo svi građani ove države, spremni da se bore i da jačaju odlučnost i samopouzdanje naroda koje je poljuljano poslednjih dvadeset i više godina - rekla je Anasonović.

Foto: A.S.B.
Foto: A.S.B.

Koordinatori su potom najavili "da ne planiraju da stanu" i da se osim jednonedeljnih šetnji spremaju nove, ozbiljnije i konkretnije akcije.

- U međuvremenu ćemo raditi na jačanju odnosa sa ostalim grupama i institucijama koje žele da očuvaju svoju slobodu i autonomiju i spremne su da se odupru diktatorskoj kontroli. O svim narednim akcijama, šetnjama i planovima tima "Protiv Diktature" bićete blagovremeno obavešteni.

A. S. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track