NOVE ŠOKANTNE TVRDNJE U ODBRANU ZLOČINCA: Rat oko Stepinca zbog uvrede Srba!
Foto: Profiemdia

Hrvati o sukobu sa SPC

NOVE ŠOKANTNE TVRDNJE U ODBRANU ZLOČINCA: Rat oko Stepinca zbog uvrede Srba!

Društvo -

Globus tvrdi da uzrok problema Srba sa Stepincem nisu njegovi zločini, već govor pape Vojtile iz 1979. u kom nije pomenuo Srbe

Uoči petog zasedanja Mešovite pravoslavno-katoličke komisije, koje će biti održano 7. i 8. juna u Podgorici, Hrvati tvrde da uzrok problema Srba sa Alojzijem Stepincem zapravo nije zbog njegove uloge u Drugom svetskom ratu, nego govor pape Ivana Pavla II 1979. godine u kom je zaboravio da spomene Srbe.

Hrvatski portal Globus iznosi tvrdnje da Srpska pravoslavna crkva neprestano poteže pitanje Drugog svetskog rata i Stepinčeve uloge u njemu, ali da su glavni izvor srpskog besa bile Rimske svečanosti održane 1979. u Rimu, na kojima je papa Ivan Pavle II služio misu na hrvatskom jeziku.

- U tom govoru papa Vojtila spomenuo je slovenske jezike koji su pokrštenjem slovenskih naroda bili i pospešitelji razvoja i širenja hrišćanstva u celoj Evropi i svetu. Spomenuo je sledeće države: Makedoniju, Bugarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Češku, Slovačku, Lužicu, Ukrajinu, Rusiju, Belorusiju i, na kraju, zavičajnu Poljsku. Spomenuo je sve Slovene samo je Srbe i Srbiju izostavio - piše Globus.

Oni dalje navode da se papa zbog te omaške javno izvinio dva meseca nakon toga, ali da su Srbi i vođstvo SPC „jedva dočekali lapsus Vojtile“.

- Službene novine Srpske patrijaršije Pravoslavlje objavile su napad na papu Ivana Pavla II i Katoličku crkvu u celini, u članku-komentaru pod naslovom „Papa zaboravio Srbiju“ - tvrde Hrvati.

Globus dodaje da je episkop Danilo, koji je napisao komentar, pored pape Ivana, „prozvao“ i još dvojicu papa. Oni navode da je episkop napisao da se katolici, odnosno aktuelni papa moraju izviniti Srbima za zločine koje su doživeli u Drugom svetskom ratu.

Draško Ðenović

UBLAŽAVANJE ZLOČINA

Verski analitičar Draško Đenović smatra da su šokantne tvrdnje Globusa verovatno još jedan pokušaj da se ublaže zločini hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca:

- Zašto moramo da verujemo da je Globus napisao tačnu informaciju šta je papa zaista izgovorio. Hrvati moraju nešto da pišu, moraju da popune stranice, za njih je Stepinac svetac i oni će nalaziti sve moguće izgovore da pokažu zašto Srbi greše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track