Najnovije vesti

PORODICE UBIJENIH GARDISTA OTKRIVAJU: Rekli su nam da su rukavice podmetnute, hoćemo da nas Brnabićka primi
Foto: Kurir/Privatna arhiva

13 godina od nerazjašnjene smrti dvojice mlADIĆA

PORODICE UBIJENIH GARDISTA OTKRIVAJU: Rekli su nam da su rukavice podmetnute, hoćemo da nas Brnabićka primi

Društvo

BEOGRAD - Danas se navršava 13 godina od kada su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli u vojnom objektu Karaš u Topčideru, gde su bili na straži.

Tadašnji premijer, sadašnji predsednik Aleksandar Vučić, rekao je na sastanku u decembru 2016. s porodicama ubijenih gardista da su vojnicima parafinske rukavice bile podmetnute, izjavio advokat, piše N1.

foto: Dragana Udovičić, Arhivska fotografija

Porodice ubijenih gardista okupile su se ispred objekta Karaš na Topčideru, zapalile sveće i položili cveće. One su prvi put iznele u javnost određene podatke, koje su dobile lično od predsednika Aleksandra Vučića tokom sastanka krajem prošle godine.

"Na sastanku 8. decembra 2016. Vučić je decidirano izjavio da su parafinske rukavice podmetnute i da je to učinjeno u vojnoj istrazi, a da je to ispričao jedan oficir", preneo je Predrag Savić, jedan od advokata porodica ubijenih gardista. Mi smo poverovali premijeru i očekivali smo da će nešto brže da se desi nakon toga, naveo je Savić za N1.

foto: Beta/Slobodan Miljević

On ističe da parafinske rukavice, inače, u svetu nisu pouzdan dokaz, baš zato što ih je lako podmetnuti. Međutim, dodaje da su one bile jedini minimalni trag u istrazi na osnovu kog se tvrdilo da su se gardisti ubili i samoubili, i da to sada pada u vodu.

Podsetimo, vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

foto: Dopuna forenzičkog nalaza

Početkom decembra prošle godine medijima je predstavljena 3D forenzička analiza događaja koja pokazuje da su gardisti ubijeni.

Vlada Srbije je 8. decembra 2016. godine odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali javnost nije upoznata da li se ta komisija sastajala i da li je eventualno došla do novih podataka.

"Ne znamo da li komisija radi, ne znamo ni sastav, sve je to pod velom nepotrebne tajne. Voleo bih da me državni organi demantuju i da nam kažu našli smo ubice", dodaje advokat Savić.

Roditelji su se danas okupili da ih primi Brnabić i da ih obavesti da li ta komisija nešto rade. Nevladina organizacija "Žene u crnom" na istom mestu organizuju komemorativni skup u crnini i ćutanju, a u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda i protestnu akciju "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru".

(Kurir.rs/N1/Foto: Kurir/Privatna arhiva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Novi dokaz protiv Marjanovića? Evo šta je uradio Zoran pre dolaska policije na dan Jeleninog nestanka!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...