ALARMANTNO! SRBIJI PRETI EPIDEMIJA BOGINJA: Na Kosovu umrla beba
Foto: Shutterstock

ZARAZA Nevakcinisana deca u ozbiljnoj opasnosti

ALARMANTNO! SRBIJI PRETI EPIDEMIJA BOGINJA: Na Kosovu umrla beba

Društvo -

Nakon što je na Kosovu od morbila umrla beba, a 130 dece je u karantinu, u celoj zemlji su pooštrene mere epidemiološkog nadzora kako bi se sprečilo širenje virusa

Beba od 16 meseci umrla je od morbila, to jest malih boginja, pre dva dana na Kosovu, dok je 130 dece u karantinu na Infektivnoj klinici u Kosovskoj Mitrovici, a stručnjaci upozoravaju da se epidemija ovih opasnih i izuzetno zaraznih boginja može vrlo lako proširiti i na celu Srbiju.

- Najviše obolelih su deca predškolskog i školskog uzrasta, a najmlađi je imao samo 16 meseci i, nažalost, preminuo je od upale mozga, koja je nastupila usled boginja.

Kod jedne medicinske sestre s naše klinike dijagnostikovane su morbile, tako da ni odrasli nisu pošteđeni. Očekujemo porast zaraženih, situacija je ozbiljna, serume šaljemo u „Torlak“ u Beograd da potvrdimo zarazu. Niko od obolelih nije uredno vakcinisan - izjavio je doktor Vuko Antonijević, zamenik direktora Zavoda za zaštitu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je da je u prvih devet meseci 2017. u Srbiji registrovano 12 slučajeva malih boginja u Kruševcu i Sremskoj Mitrovici, i jedan mogući slučaj u Vranju.

- Na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilama u celoj Srbiji - rečeno je u „Batutu“.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Ivana Begović Lazarević upozorava da ukoliko se pojavi ijedna osoba zaražena morbilama, postoji veliki rizik od epidemije.

- Morbile mogu vrlo lako da se prošire i kod nas, jer je obuhvat dece predškolskog uzrasta vakcinacijom zabrinjavajuće nizak. U pitanju je MMR vakcina čija se jedna doza daje bebama od 12 do 15 meseci.

Za prvih šest meseci 2017. na teritoriji Beograda vakcinisano je svega 26,46 odsto dece tog uzrasta, a trebalo bi da ih bude više od 45 odsto kako bismo na kraju godine dostigli bar 95 odsto vakcinisane dece. Prošle godine imali smo obuhvat vakcinacije od 65 odsto, a ako se ovako nastavi, ove godine ćemo imati još manje, što je nedopustivo - kaže dr Lazarević.

MMR vakcina, koja treba da štiti od zauški, morbila i rubeola, poslednjih godina je na udaru javnosti zbog navodne povezanosti s porastom broja autistične dece, što lekarska struka najoštrije demantuje.

foto: Printscreen

Komplikacije

UPALA PLUĆA I MOZGA

Lekari ističu da su komplikacije kod morbila najčešće kod dece mlađe od pet godina, a najopasnije su upala pluća i mozga.

- Ne ubijaju morbile, već pneumonija, koja je najčešća komplikacija kod obolelih. Zbog oslabljenog imuniteta zaraženih vrlo lako može doći do sekundarnih infekcija, a najugroženija su pothranjena deca i ona koji imaju nedostatak vitamina A. Moguće komplikacije su zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida - objašnjava dr Lazarević.

Morbile širom regiona

U RUMUNIJI UMRLO 17 LJUDI

U Rumuniji je početkom ove godine skoro 3.500 ljudi bilo zaraženo malim boginjama, a čak 17 je umrlo. U martu su se prvi slučajevi pojavili i u Mađarskoj, dok je epidemija proglašena na tromeđi Mađarske, Rumunije i Srbije. U septembru je registrovana epidemija morbila u Skoplju u Makedoniji, sa 11 obolelih. Nakon uvođenja imunizacije 1971. u Srbiji, epidemije morbila su se pojavljivale sporadično: 1986, 1989, 1993, 1997. i 2007, kad je poslednji slučaj malih boginja registrovan u Beogradu. U epidemiji morbila 1997, u kojoj je obolelo oko 4.000 osoba, zabeležen je poslednji smrtni slučaj od ove bolesti u Srbiji.

Činjenice

SIMPTOMI ZARAZE

- pojava ospi koje se šire po koži od lica i vrata prema trupu i udovima

- visoka temperatura

- slabost

- malaksalost

- groznica

- dijareja

ČINJENICE

- Morbile ili male boginje su virusna, veoma zarazna osipna groznica

- Prva epidemija u Evropi zabeležena je u 15. veku

- Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim, kašljanjem i kijanjem ili, ređe, vazdušnim putem

- Mogu da dovedu do smrtnog ishoda, prouzrokovanog komplikacijama

- Najčešće komplikacije su upala pluća, mozga, srednjeg uha i gubitak vida

- Do 1980, kad je započeta globalna imunizacija, od morbila je godišnje umiralo 2,6 miliona ljudi

- Morbile u svetu izazivaju godišnje 15.000-60.000 slučajeva slepila

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Shutterstock, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track