ALARMANTNO! RASTE BROJ OBOLELIH: Preti epidemija malih boginja
Foto: Shutterstock

MORBILE SE ŠIRE

ALARMANTNO! RASTE BROJ OBOLELIH: Preti epidemija malih boginja

Društvo -

Nakon što je pet osoba obolelo u Kosovskoj Mitrovici a jedna u Vranju, potvrđen slučaj zaraze registrovan i u Kragujevcu, dok se za još četiri čeka laboratorijska potvrda

U Srbiji je u prvih devet meseci 2017. godine registrovano 12 slučajeva zaraze malim boginjama, morbilama, a samo od početka ovog meseca potvrđeno je još sedam slučajeva ove izuzetno zarazne i potencijalno smrtonosne bolesti na teritoriji zemlje, dok se za još četiri čeka potvrda!

Stručnjaci upozoravaju da će se epidemija morbila, koja hara na Kosmetu, gde je zaraženo blizu 200 osoba, a umrlo dvoje ljudi, preneti i na ostatak zemlje zbog malog obuhvata dece vakcinacijom. Nakon što je pet osoba obolelo u Kosovskoj Mitrovici i jedna je zaražena u Vranju, zaraza je registrovana i u Kragujevcu.

- Na Institutu „Torlak“ je laboratorijski potvrđena sumnja na male boginje kod osobe iz Kosovske Mitrovice, koja je tokom boravka u Kragujevcu razvila simptome bolesti - saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema podacima „Batuta“, za još četiri slučaja u Kosovskoj Mitrovici čekaju se rezultati laboratorijskog ispitivanja.

foto: Profimedia

Infektolog Borislav Delić upozorava da su morbile jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti.

- Od jednog zaraženog morbilama tu virusnu infekciju će dobiti još 15 ljudi. Morbile mogu dovesti do komplikacija kao što su upala srednjeg uha, guše, pluća, mozga i dovesti do smrtnog ishoda. Ovo su ozbiljne stvari, s kojima ne treba da se igramo. Morbile su teška bolest, a ne bezazlena. Ovo je nedopustivo, ako i jedno dete umre, to je tragedija - kaže Delić i dodaje da će „laici koji su pozivali da se deca ne vakcinišu morati da odgovaraju ako se nešto desi“.

Iako je obuhvat vakcinacije, koji je za prvih šest meseci u Beogradu iznosio alarmantno malih 26,5 odsto, za tri meseca porastao na 42 odsto, a slična situacija je i u Nišu, gde je sa 27 odsto skočio na 60 odsto, lekari upozoravaju da to nije dovoljno za stvaranje kolektivnog imuniteta.

- Vakcinacija dece jeste u porastu od kada se pojavila epidemija morbila, ali je problem to što je tokom godina napravljen prazan hod. Kako bismo stekli kolektivni imunitet kao nacija neophodno je da obuhvat vakcinacijom bude 95 odsto, a on je godinama alarmantno nizak - kaže pedijatar Snežana Marković i podseća da je epidemija morbila nedavno bila u Rumuniji i Bugarskoj.

Groznica posustaje

TRI NOVA SLUČAJA VIRUSA ZAPADNOG NILA

Na teritoriji Srbije je do sada registrovano 49 mogućih slučajeva, odnosno 45 potvrđenih i četiri verovatna slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, sa dva smrtna ishoda, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, to je sezonsko oboljenje koje je zastupljeno u vreme najveće aktivnosti komaraca, od maja do septembra. U oktobru su zasad registrovana samo tri nova slučaja obolevanja.

Činjenice

KOMPLIKACIJE

- infekcija srednjeg uha

- proliv s dehidratacijom

- zapaljenje pluća

- slepilo

- zapaljenje mozga i moždanice

- smrtni ishod

KO JE U RIZIKU?

- deca do navršenih 12 meseci

- sva deca uzrasta od 12 meseci do navršenih 14 godina života koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana MMR vakcinom

- sve osobe starije od 14 godina koje su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane

SIMPTOMI

- pojava ospi koje se šire po koži od lica i vrata prema trupu i udovima

- visoka temperatura

- slabost

- malaksalost

- groznica

- dijareja

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track