Najnovije vesti

DRAMATIČNO! Proglašena porodična epidemija malih boginja: Zaražena beba hitno prebačena u Kragujevac
Foto: Shutterstock

U Srbiji

DRAMATIČNO! Proglašena porodična epidemija malih boginja: Zaražena beba hitno prebačena u Kragujevac

Društvo

Majka i dete zarazili se tokom posete rođacima u Prištini, a beba je zbog komplikacija hospitalizovana u Univerzitetskom dečjem centru

Prva porodična epidemija virusa malih boginja proglašena je u Kraljevu, pošto je bolest registrovana kod majke i šestomesečne bebe! Zbog komplikacija, dete je hitno prebačeno na lečenje u Kragujevac.


Naime, posle Kosmeta, gde je obolelo više od 200 osoba, a preminulo dvoje ljudi, Vranja, Bujanovca i Beograda, gde je dvogodišnji dečak iz Gračanice ispoljio prve znake bolesti dok je ležao na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, porodična epidemija laboratorijski je potvrđena i u Kraljevu.

 

- Majka i beba iz Kraljeva zaražene su virusom malih boginja dok su boravile u poseti kod svojih rođaka u Prištini koji su imali morbile, a šestomesečno dete je, nakon komplikacija koje su usledile tokom lečenja na odeljenju pedijatrije Opšte bolnice „Studenica“, hitno prebačeno u Univerzitetski dečji centar u Kragujevcu - prenose kraljevački mediji.


Na intenzivnoj nezi

 

- Beba je u Kragujevcu smeštena na intenzivnu negu Klinike za pedijatriju, a odmah po prijemu pregledali su je pedijatri, pulmolog, neonatolog i neurolog i njeno zdravstveno stanje je stabilno. Njena majka je takođe bila hospitalizovana na infektivnom odeljenju, ali se oseća dobro i puštena je na kućno lečenje - prenose oni.


Njihova porodica u Kraljevu je pod posebnim nadzorom Zavoda za javno zdravlje Kraljeva.

foto: Shutterstock


„Torlak“ potvrdio zarazu


- Institutu za javno zdravlje Srbije dostavljena je prijava porodične epidemije malih boginja, sa dvoje obolelih, kod kojih je laboratorijski potvrđena dijagnoza na Institutu „Torlak“. Radi se o osobama koje su ostvarile kontakt sa obolelima tokom boravka u Prištini - saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Prema podacima „Batuta“ od početka oktobra 2017. godine na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovan je ukupno 51 slučaj malih boginja.

Činjenice

PODACI O MALIM BOGINJAMA


- male boginje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu, a spadaju u najzaraznija virusna oboljenja

- epidemije su 2017. registrovane u Rumuniji, Nemačkoj, Bugarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Španiji, Austriji

- Jedno do dvoje od 1.000 dece umre od malih boginja

- u prvih devet meseci 2017. u Srbiji je registrovano 12 slučajeva

- od 9. 10. 2017. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora

- na teritoriji nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica proglašena je epidemija malih boginja


KO JE U RIZIKU DA OBOLI?


- deca do navršenih 12 meseci


- sva deca uzrasta od 12 meseci do navršenih 14 godina koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana MMR vakcinom


- stariji od 14 godina koji su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisani sa dve doze vakcine koja sadrži komponentu malih boginja

 

Kurir / Jelena Pronić

 

Foto: Shutterstock

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...