NEMA NOVIH PRIJAVLJENIH S MALIM BOGINJAMA: U Srbiji trenutno 65 obolelih od morbila
Foto: Shutterstock

DOBRA VEST

NEMA NOVIH PRIJAVLJENIH S MALIM BOGINJAMA: U Srbiji trenutno 65 obolelih od morbila

Društvo -

Gradski zavod za javno zdravlje prijavio je pre dva dana epidemiju malih boginja u Beogradu, sa pet novih obolelih, dok u Srbiji trenutno ukupno ima 65 zaraženih. Tokom jučerašnjeg dana nije bilo novih prijava ove potencijalno smrtonosne zaraze.

Dvogodišnji dečak iz Gračanice nedavno je ispoljio prve znake bolesti dok se nalazio na lečenju na Institutu za majku i dete u Beogradu, ali ovih pet pacijenata su prve zaražene osobe na teritoriji glavnog grada koje nisu bile u kontaktu sa obolelima s područja Kosmeta. Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“, svi oboleli su nevakcinisani.

- Od četvoro pacijenata, koji su zbog komplikacija izazvanih malim boginjama zbrinuti u Infektivnoj klinici KCS, dvoje je u početnoj fazi oporavka, dok je dvoje u ozbiljnom, ali stabilnom stanju - rekao je direktor Klinike Goran Stevanović.

Jedna od zaraženih je i medicinska sestra (37) iz Kosovske Mitrovice, koja je obolela dok je negovala bolesnu decu na KiM, i ona se trenutno bori sa obostranom upalom pluća.

Epidemiju malih boginja koja se širi Srbijom i odbijanje nekih roditelja da vakcinišu svoju decu zbog straha od MMR vakcine komentarisao je juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Ne razumem zašto ljudi misle da su bolji lekari od lekara. Nije vakcina juče izmišljena. Nisam stručan. Mogu da budem jednako očajan kao i vi kad je reč o vakcinaciji i pozivam državne organe da govore o tome - rekao je Vučić.

Kurir / J. P.

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje u Srbiji! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja