TROMESEČNA BEBA NAJMLAĐI PACIJENT: U Srbiji 105 obolelih od malih boginja od početka oktobra
Foto: Shutterstock

BOLEST SE ŠIRI

TROMESEČNA BEBA NAJMLAĐI PACIJENT: U Srbiji 105 obolelih od malih boginja od početka oktobra

Društvo -

BEOGRAD - Na teritoriji Srbije je od početka oktobra do danas registrovano ukupno 105 obolelih od malih boginja, od kojih je najmlađa tromesečna beba, a najstariji ima 48 godina, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

foto: Printscreen

Većina obolelih osoba, 91 odsto njih, nije vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili je nepotpunog vakcinalnog statusa, stoji u saopštenju u kojem se navodi da je od ukupnog broja obolelih, 49 odsto bilo hospitalizovano ili je trenutno hospitalizovano.

Kod osam obolelih osoba, registrovana je upala pluća kao jedna od težih komplikacija.

Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanavništvom prijavljena je 23.oktobra i do 13. novembra na toj teritoriji registrovano je 89 obolelih osoba.

Epidemija je početkom novembra prijavljena i u Beogradu i Bujanovcu, gde je obolelo šest odnosno dve osobe, a 10. novembra i u Kraljevu.

foto: Shutterstock

Od 9. oktobra na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije, u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Srbiji.

U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" intezivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba, kaže se u saopšternju.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DR KURIR: Vakcinacija i epidemija malih boginja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track