SRBIJA MEĐU BEZBEDNIJIM ZEMLJAMA ŠTO SE TIČE TERORIZMA: Bliski istok i dalje najkritičniji
Foto: Kurir TV

dobra vest

SRBIJA MEĐU BEZBEDNIJIM ZEMLJAMA ŠTO SE TIČE TERORIZMA: Bliski istok i dalje najkritičniji

Društvo -

Podaci Globalnog indeksa terorizma australijskog Instituta za ekonomiju i mir pokazuju da se sa najvećim brojem terorističkih napada suočavaju zemlje u Africi i na Bliskom istoku, dok su Srbija i susedne zemlje svrstane među one sa najmanjim rizikom od terorističkih napada. Prema ovim podacima, broj smrti izazvanih terorizmom smanjio za 22 odsto ove godine u odnosu na 2014 godinu.

S druge strane, povećao se broj napada u razvijenim zemljama - 67 odsto. Iako je čak u 79 zemalja smanjen uticaj terorizma, na celokupnom nivou je situacija ozbiljna. Dešavanja u zemljama poput Iraka, Južnog Sudana, Turske i Etiopije učinila su da indeks poraste, prenosi B92. Stanje svake zemlje, kada je terorizam u pitanju, određeno je na osnovu četiri faktora.

foto: AP 15.9.2017

To su ukupan broj terorističkih napada tokom godine, ukupan broj smrtnih slučajeva koje je izazvao terorizam tokom 2017. godine, ukupan broj povređenih usled terorizma u ovoj godini i procena ukupne štete nakon terorističkih napada. Mapa pokazuje da su zemlje sa najvećim brojem terorističkih napada smeštene na afričkom kontinentu i na Bliskom istoku.

Petnaest najugroženijih zemalja su Irak, Avganistan, Nigerija, Sirija, Pakistan, Jemen, zatim Somalija, Indija,Turska, Libija, Egipat, Filipini, Kongo, Južni Sudan i na petnaestom mestu Kamerun.

Poslednjih deset napada dogodilo se na teritorijama Sirije, Iraka, Južnog Sudana i Avganistana, od čega se čak sedam dogodilo u Iraku, piše Indy100. Naša zemlja, ali i susedne svrstane su među one sa najmanjim rizikom od terorističkih napada.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Kurir TV

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VEŽBA SRPSKE POLICIJE U KNEZA MILOŠA: Pucnjava u kanadskoj ambasadi! Maskirani srpski specijalci munjevito savladali teroriste

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track