Irinej na Kosovu: Moramo biti ujedinjeni
Foto: Beta

Vidovdan

Irinej na Kosovu: Moramo biti ujedinjeni

Društvo -
Kosovo ne smemo nikada zaboraviti, jer ako ga zaboravimo zaboravili smo sami sebe, istakao je patrijarh
1 / 5 Foto: Beta

GRAČANICA - Patrijah srpski Irinej izjavio je danas u Gračanici, gde je povodom Vidovdana služio svetu arhijerejsku liturgiju, da je Kosovo bila, jeste i da će ostati sveta srpska zemlja - srpski Jerusalim.

U besedi koju je držao u porti manastira Gračanica gde se okupilo više stotina pravoslavnih vernika, patrijarh Irinej je poručio “da smo došli da svojim prisustvom pokažemo i dokažemo da je ovo bila, jeste i da će ostati sveta srpska zemlja. Sveto Kosovo je naše ne smemo ga nikada izgubiti iz vida, rekao je srpski aptrijarh Irinej koji je podsetio da je bilo mnogo seoba i bekstva od muka i nevolja, ali da se narod vraćao porušenim i spaljenim domovima i obnavljao ih i započinjao iznova život.

"Sloboda je dar božiji, najveći dar koji daje Gospod čoveku, samo čovek ima taj dar i mogućnost da bira jedno ili drugo a naša sloboda je vezana sa krstom za koji su se borili junaci na Kosovu ali i junaci posle Kosova do dana današnjeg, za krst časni i slobodu zlatnu”, rekao je on.

Patrijarh je pozvao okupljeni narod da ne zaboravi da je sloboda svetinja i dar božiji i da je, kako je rekao, tesno vezana sa krstom, a da će ko se ogreši o jednom ili drugom biti pozvan da to teško ispašta."Zato poštujmo krst koji su na sebi i u sebi nosili kosovski mučenici i svi drugi koji su bili na tom putu stradanja, poručio je srpski patrijarh.

“Kosovo nas uči na jedinstvo, da budemo ujedinjeni u dobru i jevanđelju to je ono što krasi i ukrašava svakog čoveka - želja za dobrim i vrlinama, za to dobro moramo biti ujedinjeni. Kosovo ne smemo nikada zaboraviti, jer ako ga zaboravimo zaboravili smo sami sebe”, istakao je patrijarh Irinej, čiju su besedu okupljeni par puta prekidali aplauzom.

Svetoj arhijrejskoj liturgiji prisustvovao je ispred Vlade Srbije državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, a bio je prisutan i ruski ambašador u Beogradu Aleksandar Konuzin.

Srbi su organizovano autobusima, uz pratnju kosovske policije, a neki i pojedinačno automobilima doputovali u Gračanicu jutros iz severnog dela Kosovske Mitrovice, gradova centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.Duž magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Priština vidljivo je pojačano prisustvo policijskih patrola, što je u skladu sa najavom predstavnika kosovske policije da će danas u regionu Mitrovice i Prištine biti povećan broj policajaca.

Deo magistralnog puta Priština-Gnjilane, koji vodi pored manastira u Gračanici, zbog današnjeg obeležavanja zatvoren je za saobraćaj pa se vozila preusmeravaju na alternativne puteve, javlja dopisnik Tanjuga sa lica mesta.

Na Gazimestanu u 13 časova, biće održan, kao i svake godine, parastos poginulim srpskim borcima u Kosovskom boju 1389. godine.

Tada se očekuje da se pred spomen obeležje kosovskim junacima okupe svi oni koji su danas došli na Kosovo iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i drugih krajeva.Praznovanjem Vidovdana, SPC i srpski narod obeležavaju 623. godišnjicu sećanja na bitku srpske vojske koja je 1389. godine na Kosovu branila svoje zemlje i hrišćanstvo od moćne Otomanske imperije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track