ALARMANTNO! SPECIJALNA BRIGADA ČUVA SRBIJU: Džihadisti se vraćaju, Vojska sprema odgovor
Foto: EPA

Vojska Srbije dobija brigadu za brza dejstva

ALARMANTNO! SPECIJALNA BRIGADA ČUVA SRBIJU: Džihadisti se vraćaju, Vojska sprema odgovor

Društvo -

Specijalnu brigadu će činiti pripadnici različitih jedinica koji će biti najbolje opremljeni i aktivni, tako da će moći odmah da reaguju u kriznoj situaciji

Zbog pojačanog rizika od izazivanja sukoba na Balkanu i sve izraženije opasnosti od terorizma, prvenstveno zbog povratka velikog broja islamskih džihadista poreklom sa ovih prostora koji su ratovali za Islamsku državu (ISIS), Vojska Srbije sprema odgovor u vidu specijalnih snaga za brzo reagovanje u kriznim situacijama.

Bezbednosne službe EU i zapadnog Balkana procenjuju da je od pojave Islamske države na Bliski istok otišlo da ratuje oko 1.000 ljudi sa ovih prostora, od kojih se oko 300 vratilo u matične zemlje. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković najavio je da su Vojsci preko potrebne snage za rešavanje svih bezbednosnih izazova koje mogu za rekordno kratko vreme da otklone problem i spreče njegovo širenje.

foto: Marina Lopičić

Rizik od sukoba

- Na Balkanu postoji veliki rizik od izazivanja sukoba. Važno je da raspolažemo jedinicama koje mogu efikasno da reaguju u kriznim situacijama. Napravićemo zato veću formaciju ovih snaga. Biće najbolje opremljene i podržane helikopterskim jedinicama. To je razlog za nabavku helikoptera, koje ćemo naoružati i opremiti za borbena dejstva - najavio je Diković.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da Vojska Srbije mora da ima snage za brzo reagovanje, koje moraju uvek da budu popunjene ljudstvom i materijalom.

- Tendencija ide ka stvaranju jedne komande koja objedinjava snage za brzo reagovanje. I sad Vojska Srbije ima te jedinice, ali su one pod različitim komandama. To bi trebalo da bude jedna brigada koja bi, da bi bila efikasna, trebalo da ima u svom sastavu mehanizovani, pešadijski, tenkovski i artiljerijski element, delove specijalnih snaga, izviđače, atomsko-biološko-hemijsku odbranu, inženjeriju, helikoptere za vertikalni manevar i vatrenu podršku. Potrebno je obezbediti da ove snage imaju prioritet i Vojska Srbije je naručila šest „Erbasovih“ helikoptera „H145M“, koje koriste nemačke specijalne snage. Posedujemo i dva transportna helikoptera „MI-17“, a najavljena je kupovina još šest - objašnjava Radić i dodaje da je za tu formaciju.

Terorizam preti

Profesor na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić ocenjuje da je formiranje veće formacije snaga za brzo dejstvo u Vojsci Srbije opravdano jer postoji opasnost od obnavljanja sukoba na Balkanu, kao i da je moguće da Srbija postane žrtva terorističkih napada.

- Specijalne snage biće formatizovane prema glavnim bezbednosnim pretnjama s kojima se Srbija suočava. Sve vojske na svetu smanjuju brojnost vojske, ali povećavaju specijalne jedinice i obaveštajno-bezbednosne kapacitete - kaže Dragišić.

foto: Profimedia

PRETNJA Džihadisti najavljuju krvave napade u 2018. godini

„USAMLJENI VUKOVI“ SPREMAJU POKOLJ

Islamska država najavljuje „krvavu“ 2018, a nedavno je preko svojih komunikacionih kanala pozvala svoje pristalice u Albaniji da tokom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika organizuju napade u BiH i drugim balkanskim zemljama.

- Imaš dovoljno vremena da nabaviš vozilo i pregaziš ljude u masi ili da kupiš nož i udariš na njih, ili da napuniš pušku municijom. I ako tvoja duša ne može da ih prihvati, uđi u njihovu gužvu i uzvikni: „Alah je najveći“ - navodi se u pozivu ID upućenom na albanskom jeziku.

ISIS je, inače, 2018. proglasila „krvavom godinom“. Pozivaju „usamljene vukove“, pojedince za koje se i ne zna da su pristalice Islamske države i deluju nezavisno.

KO ĆE ČINITI SPECIJALNU BRIGADU:

- Mehanizovani element

- Pešadijski

- Tenkovski

- Artiljerijski

- Delovi specijalnih snaga

- Izviđači

- Atomsko-biološko-hemijska odbrana

- Inženjerija

- Helikopteri za vertikalni manevar i vatrenu podršku

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Profimedia, EPA, Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV)VOJNI SPECIJALCI uspešno rešili talačku situaciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track